STRONY

środa, 17 maja 2017

Tort bezowy z lodami




Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. 
Deser nad deserami, na paterze prezentuje się przepięknie, wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne!

Składniki:

3 blaty bezowe o śr 20 cm
6 białek
30 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Szczypta soli

½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych
½ litra bitej śmietany 30%
Dowolne owoce do dekoracji
Świeża melisa do dekoracji
Frużelina wiśniowa do polania

Sposób przygotowania:

Beza:

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję.
Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło.
Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut.

Zostawiam w uchylonym  piekarniku do momentu wystudzenia.
Najlepiej na całą noc.

Pierwszy blat bezowy układam na paterze, smaruję cienko bitą śmietaną, nakładam na całości, po grubym plastrze lodów przykrywam drugim blatem, czynność powtarzam, przykrywam ostatnim blatem bezowym, dekoruję bitą śmietanką owocami, melisą i frużeliną wiśniową. 
Kroję na kawałki natychmiast podaję.


Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Uwielbiam bezowe torty! Wspaniały deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś co kocham najbardziej :)
    Uwielbiam piec beze, krucha z wierzchu, ciągnąca w środku, a jeszcze bardziej uwielbiam ją jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A masz jakiś świetny sposób na krojenie tego cuda? Bo mi to nigdy nie wychodzi tak jak bym chciała.
    Zrezygnowałam też z pieczenia kilku blatów, robię jeden główny w formie gniazdka i w środek daje śmietanę i dodatki, trochę łatwiej jest z krojeniem ale nadal to katorga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja torty beżowe kroję nożem do pieczywa, takim z ząbkami.

      Usuń
    2. Beza ma to do siebie że kiepsko się kroi, wystarczy ostry noż, innego patentu nie ma ;)

      Usuń
  4. Wygląda mega apetycznie! Kiedyś się skuszę, póki co nie mam warunków na suszenie bezy, bo by mi dziewczynki podlazły z łapkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneta, i pomyśleć że mi kiedyś beza kompletnie nie wychodziła....chyba praktyka podziałała :)

      Usuń
  5. Agata jesteś niesamowita! To jest taki cudne, że żal jeść! Uwielbiam Twoje wypieki i kreatywność!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !