Proste sezonowe ucierane
ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno
z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji.
Idealne na słodki poczęstunek do filiżanki herbaty.
Zawsze się udaje i szybko
znika!
Składniki:
Blacha 25/30 cm
25 dag masła
15 dag cukru pudru
30 dag mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
15 dag cukru pudru
30 dag mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zielonych migdałów
32 g cukru z wanilią
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnikk-opcjonalnie
32 g cukru z wanilią
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnikk-opcjonalnie
½ kg pokrojonego rabarbaru
Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
12 dag zimnego masła
1 łyżka otartej skórki z cytryny
10 dag cukru
10 dag cukru
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały
czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut.
Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do
pieczenia, mielonymi migdałami oraz mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać
stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia.
¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę zielonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeżo pokrojony rabarbar
¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę zielonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeżo pokrojony rabarbar
Składniki kruszonki połączyć ze sobą,
rozetrzeć w palcach, posypać ciasto.
Piec około 45-50 minut lub do suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół.
Piec około 45-50 minut lub do suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół.
Słodkich wypieków!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMnie również bardzo się podoba! Piękne, iście wiosenne ciasto :)
OdpowiedzUsuń