STRONY

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Bób smażony na maśle z czosnkiem




Bób to letnie warzywo, podobnie jak wszytkie strączkowe dostarcza wielu cennych składników:białka, błonnika i witamin. Podsmażony na masełku z cebulką i czosnkiem to propozycja dla tych którzy uwielbiają go jeść solo. Jest tak pyszny, że znika z miseczki od razu ;)

Składniki:

30 dag młodego bobu
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/2 peczka natki pietruszki
sól morska do smaku
świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
1 łyżka tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Bób  wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5-10 minut w zależności od tego jak chcemy aby był miękki, odcedzić  na durszlaku, przelać  zimną wodą i obrać z łupinek.

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulę , oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić 2-3 minuty, po czym dodać pokrojoną natkę pietruszki i bób, wymieszać, smazyć 3 minuty, doprawic do smaku solą oraz kolorowym pieprzem z młynka, posypać  startym drobno parmezanem.Podawać na ciepło.
Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !