STRONY

wtorek, 27 czerwca 2017

Hamburger z kurczaka z kukurydzą i salsą pomidorową z awokado




Naprawdę niewiele trzeba, aby posiłek podnieść do rangi wydarzenia. 
Puszka kukurydzy czy cieciorki to absolutnie niezbędniki każdej zapracowanej pani domu, w mojej szafce kuchennej zawsze znajdzie się dla nich miejsce  bo lubię mieć świadomość, że są i czekają na swoją kolej zależnie od tego na co mam ochotę w danym momencie.


A dziś mam dla Was domowego burgera, cieszą się z niego i dorośli i dzieci, już nie pamiętam kiedy jadłam takiego na mieście, chyba lata temu, wolę przygotować go sama w domu, dodać swoje ulubione składniki, przynajmniej wiem co ląduje na moim talerzu. Będę szczera w tym wydaniu jest pyszny!


Składniki:

4 bułki do hamburgerów
½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry)
½ pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu piri piri
50 g zimnego masła
Szczypta kminu rzymskiego
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Szczypta słodkiej papryki do smaku
4 plastry sera camembert z bazylią

Salsa:
1 pomidor malinowy
½ awokado
½ cebuli
1 łyżeczka soku z limonki
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
4 liście sałaty

Jak wykonać ? 

Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło,  doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony.

Salsa:
Pomidora i cebulę  pokroić w kostkę , tak samo awokado, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną natkę, kukurydzę osączoną z zalewy  wlać oliwę,  doprawić do smaku solą i wymieszać.

Bułki opiec na suchej patelni aby były ciepłe i chrupiące, położyć na każdej po liściu sałaty, ciepłego kotleta, po plastrze sera i salsę pomidorową z awokado, przykryć wierzchem bułki, podawać od razu.


Czy wiesz że...? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.


Smacznego!

Wpis dodaję do akcji konkursowej 



2 komentarze:

  1. Bardzo fajne aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, przeglądając ten blog na pusty żoładek jest naprawdę zabójcze. Jutro je robie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !