STRONY

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Sałatka kalafiorowa z pomidorem



Jako dziecko myślałam,  że kalafiora można zjeść tylko na dwa sposoby: gotowanego z bułeczką przysmażoną na masełku lub w zupie, tak zazwyczaj robiła go mama;) Warzywo to jednak zasługiwało na szersze zastosowanie niż z bułką tartą na maśle J

Smak takiej sałatki poznałam zdecydowanie za późno, jest bardzo smaczna, kolorowa i dość sycąca z kukurydzą Bonduelle smakuje wyjątkowo!

Składniki:


½ kalafiora
3 jajka
20 dag świeżego bobu
10 dag żółtego sera np. gouda
1 malinowy pomidor
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sos:
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:


Kalafior myję, dzielę na mniejsze różyczki, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzam, tak samo gotuję osobno bób, po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram, zostawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo, obieram, zimne kroję na ćwiartki. 
Pomidora w grubszą kostkę, lub również na ćwiartki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, kukurydzę z puszki osączam , wszystkie składniki mieszam razem  w salaterce.

Sos:
Majonez łączę ze śmietaną oraz sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, polewam sałatkę, schładzam w lodówce, mieszam dopiero przed podaniem.


Czy wiesz że?....

Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.


 Smacznego.




2 komentarze:

  1. Co za wspaniałości :) chętnie schrupała bym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż za kalafiorem nie przepadam, to w takiej wersji chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !