Wilgotne
czekoladowe ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto
zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez
okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód, po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to
masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam!
Składniki:
Ciasto na blachę 25/30 cm
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
20 dag masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
Masa serowa:
1/2 kg twarogu zmielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki ciemnego kakao
20 dag masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
Masa serowa:
1/2 kg twarogu zmielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
4 krople miętowe
Zielony barwnik-opcjonalnie
zależy jaki efekt chcemy uzyskać
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut.
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut.
Zdejmujemy z ognia studzimy.
Po ostudzeniu dodajemy 4
żółtka i miksujemy na jednolitą masę, pół szklanki odlewamy, zostawiamy do
polania ciasta po upieczeniu.
Do reszty masy dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wmieszać do ciasta wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek, tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę.
Delikatnie wmieszać do ciasta wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek, tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę.
Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, mlekiem, masłem, cukrem,
oraz budyniem na jednolitą masę-krótko
tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy zielony barwnik i krople miętowe,
miksujemy.
Masę serową wylewamy na kakaowe
ciasto.
Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c.
Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną posypką.
Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną posypką.
Słodkich wypieków!
Oj zajadałabym się <3
OdpowiedzUsuńTrzeba robić ;)
UsuńCudny :) Przepis zapisuję sobie ponieważ córka lubi miętę i mam jej pod dostatkiem w ogródku :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia na prawdę kusza do przetestowania tego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam!
UsuńSuper połączenie mięta i czekolada :) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !
UsuńJaki rozmiar blaszki ??
OdpowiedzUsuńWszystko pisze :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nabrałam chęci do zrobienia tego cudu...uwielbiam miętowo czekoladowy smak
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszności! Ja ostatnio przygotowalam tort czekoladowo- miętowy,po raz pierwszy i byłam mile zaskoczona smakiem :)
OdpowiedzUsuńWow, świetnie wygląda ten przepis! Koniecznie muszę go spróbować, może nawet dziś!
OdpowiedzUsuń