STRONY

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Truskawki na gorąco z lodami, bitą śmietaną i prażonymi migdałami





Kusząca soczysta czerwień truskawek pachnących słońcem  aż zachęca by zrobić deser na słodko, bo o tej porze szkoda czasu na długie pieczenie.

Tym razem postawiłam na truskawki na gorąco z zimnymi waniliowymi lodami na spodzie z owsianych ciasteczek, z dodatkiem bitej śmietany, szybki deser a smak poezja!

Składniki:

4 pucharki:

40 dag świeżych truskawek
2 łyżki cukru
30 dag owsianych maślanych ciasteczek
400 ml bitej śmietany
4 duże gałki lodów waniliowych
50g prażonych migdałów
Melisa lub mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem oraz cukrem z cytryną , stawiamy na gazie i podgrzewamy aż puszczą sok i się zagotują, zestawiamy z ognia.
Na dnie szklanych pucharków rozkładamy pokruszone ciasteczka, wlewamy po równo gorące truskawki, wkładamy po gałce lodów , przykrywamy bitą śmietaną, posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, dekorujemy melisą lub miętą, natychmiast podajemy.


Smacznego!

 

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !