STRONY

środa, 21 czerwca 2017

Penne z wędzonym łososiem i cukinią



Gdy mówimy –na obiad makaron,  kojarzy nam się to głównie z Włochami, ja uwielbiam je pod każdą postacią , to doskonała baza do szybkiego sytego obiadu, czasem gdy jesteśmy bardzo głodki wystarczy nam paczka makaronu i 15 minut poświeconego czasu aby wyczarować pyszne danie. Moja dzisiejsza propozycja to penne w kremowym sosie z wędzonym łososiem i cukinią, prosto a jak smacznie!




Składniki:


20 dag  makaronu rurki
10 dag wędzonego łososia
1 cukinia
1 cebula
1 papryka  podłużna ramiro
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki białego  wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Kilka gałązek koperku do posypania


Sposób przygotowania:


Cebulę i czosnek obrać, posiekać zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy, wlać wino, zamieszać odczekać chwilę aż odparuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinie oraz paprykę, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, dodać pokrojonego wędzonego łososia, wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron  penne  gotować  około 11 minut, odcedzić , wrzucić do sosu, wymieszać i podawać J


Pychaaaa!






6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !