STRONY

sobota, 10 czerwca 2017

Szaszłyki z kiełbasą i młodymi ziemniakami




Szaszłyki z kiełbasek do doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań,  i podawane z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem. Potrzeba do tego kilu składników które na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Ziemniaki należy krótko podgotować w mundurkach, żeby mieć pewność, że będą wystarczająco miękkie, pozornie składniki mogą wydawać się kaloryczne, ale pamiętajcie o tym, że bardziej niż liczba jedzonych przez nas kalorii liczy się ich jakość. Jestem wielką fanką tak przygotowanych szaszłyków. Miła odmiana dla tradycyjnie grillowanej kiełbasy. Polecam!

Składniki:

1 opakowanie  kiełbasek piekło w gębie Hańderek
1 opakowanie kiełbasek góralskich Hańderek
15 małych młodych ziemniaków
15 cienkich plasterków boczku wędzonego
1 papryka
2 cebule białe
2 cebule czerwone
Garść listków szałwii
Przyprawa do grilla
Rozmaryn suszony
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szoruję pod bieżącą wodą, wkładam do garnka i gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Odcedzam, zostawiam do wystudzenia, okręcam każdy ziemniak w plasterek boczku.
Cebulę biała i czerwoną kroję na większe kawałki, tak samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się nie spaliły )na przemian z kiełbaskami, papryka cebula i szałwią. Posypuję obficie ziołami do grilla oraz sola, rozmarynem i pieprzem, grilluję z każdej strony aż kiełbaski i boczek będą chrupiące lub piekę w piekarniku przez 20 minut w temp 180*c. 
Podaję z ulubioną sałatką lub dipem grillowym.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pyszne, świetny pomysł na szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, świetny pomysł. Nigdy w ten sposób ich nie przygotowywałam, wygląda naprawdę interesująco. Dziękuje bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Od samego patrzenia zrobiłam się glodna :-)

    Zapraszam do mnie : www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !