Szaszłyki z kiełbasek do
doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane
na różne sposoby wg upodobań, i podawane
z różnymi dodatkami, ulubioną sałatką lub grillowym dipem. Potrzeba do tego
kilu składników które na pewno znajdziecie w swojej lodówce. Ziemniaki należy krótko
podgotować w mundurkach, żeby mieć pewność, że będą wystarczająco miękkie, pozornie
składniki mogą wydawać się kaloryczne, ale pamiętajcie o tym, że bardziej niż
liczba jedzonych przez nas kalorii liczy się ich jakość. Jestem wielką fanką tak
przygotowanych szaszłyków. Miła odmiana dla tradycyjnie grillowanej kiełbasy. Polecam!
Składniki:
1 opakowanie kiełbasek piekło w gębie Hańderek
1 opakowanie kiełbasek
góralskich Hańderek
15 małych młodych ziemniaków
15 cienkich plasterków boczku
wędzonego
1 papryka
2 cebule białe
2 cebule czerwone
Garść listków szałwii
Przyprawa do grilla
Rozmaryn suszony
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki szoruję pod bieżącą
wodą, wkładam do garnka i gotuję w mundurkach w osolonym wrzątku aż będą prawie
miękkie. Odcedzam, zostawiam do wystudzenia, okręcam każdy ziemniak w plasterek
boczku.
Cebulę biała i czerwoną kroję
na większe kawałki, tak samo paprykę i kiełbaski . Owinięte ziemniaki nadziewam
na patyczki do szaszłyków (moczę je wcześniej w zimnej wodzie aby się nie
spaliły )na przemian z kiełbaskami, papryka cebula i szałwią. Posypuję obficie
ziołami do grilla oraz sola, rozmarynem i pieprzem, grilluję z każdej strony aż
kiełbaski i boczek będą chrupiące lub piekę w piekarniku przez 20 minut w temp
180*c.
Podaję z ulubioną sałatką lub dipem grillowym.
Smacznego!
Pyszne, świetny pomysł na szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, świetny pomysł. Nigdy w ten sposób ich nie przygotowywałam, wygląda naprawdę interesująco. Dziękuje bardzo.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Od samego patrzenia zrobiłam się glodna :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : www.mecooks.com