STRONY

środa, 26 lipca 2017

Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką

Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru cukinii z ogródka. W tej wersji jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jedna tylko uwaga-gdy mamy małą cukinię omijamy etep podpieczenia w piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki lepiej zapiec.

Polecam.





Składniki:

1 duża cukinia lub dwie średnie
½ kg mielonego mięsa od szynki
2 cebule
30 dag pieczarek
1 łyżka masła
Jarzynka do smaku lub sól
Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku
1 łyżka przyprawy do mięsa

Kruszonka:
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
6 łyżek startego parmezanu


Sposób przygotowania:

Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połowę, miąższ z nasionkami wydrążyć, odrzucić,  środek cukinii obsypać jarzynką lub solą oraz pieprzem, ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego  do 180*c piekarnika na czas przygotowania farszu .

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut.

Kruszonka:
Jajko rozkłócić widelcem, wsypać bułkę tartą, dodać starty parmezan, wymieszać palcami, kruszonka ma być sypka.

Podpieczoną cukinię wyjąć, nałożyć farsz, posypać kruszonką i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 45-50 minut w zależności od tego jak twarda jest cukinia.







Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Początkowo myślałem, że przygotowanie będzie bardziej wymagające i czasochłonne, a tu proszę - szybko i, jak myślę, smacznie. :) Ta kruszonka jest konieczna? Próbowałaś może bez tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jest konieczna ale dodaje smaku i fajnie chrupie ;) Można też posypać samym serem choć smakowo to już nie będzie to...

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super pomysł na cukinię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że jeżeli cukinia jest młoda, można wydrążony środek dodać do farszu? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia jest świetna w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !