Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru cukinii z ogródka. W tej wersji jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jedna tylko uwaga-gdy mamy małą cukinię omijamy etep podpieczenia w piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki lepiej zapiec.
Polecam.
Składniki:
1 duża cukinia lub dwie średnie
½ kg mielonego mięsa od szynki
2 cebule
30 dag pieczarek
1 łyżka masła
Jarzynka do smaku lub sól
Pieprz świeżo mielony
gruboziarnisty do smaku
1 łyżka przyprawy do mięsa
Kruszonka:
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
6 łyżek startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć przekroić wzdłuż
na połowę, miąższ z nasionkami wydrążyć, odrzucić, środek cukinii obsypać jarzynką lub solą oraz
pieprzem, ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika na czas przygotowania
farszu .
Cebulę i pieczarki pokroić w
kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub
przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut.
Kruszonka:
Jajko rozkłócić widelcem,
wsypać bułkę tartą, dodać starty parmezan, wymieszać palcami, kruszonka ma być
sypka.
Podpieczoną cukinię wyjąć,
nałożyć farsz, posypać kruszonką i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 45-50
minut w zależności od tego jak twarda jest cukinia.
Smacznego!
Pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPoczątkowo myślałem, że przygotowanie będzie bardziej wymagające i czasochłonne, a tu proszę - szybko i, jak myślę, smacznie. :) Ta kruszonka jest konieczna? Próbowałaś może bez tego?
OdpowiedzUsuńnie jest konieczna ale dodaje smaku i fajnie chrupie ;) Można też posypać samym serem choć smakowo to już nie będzie to...
UsuńPozdrawiam!
Super pomysł na cukinię! :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że jeżeli cukinia jest młoda, można wydrążony środek dodać do farszu? pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMożna, oczywiście;) Pozdrawiam
UsuńCukinia jest świetna w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń