W mojej rodzinnej kuchni od
zawsze piekło się sezonowo, lipiec to czas słodkich drożdżówek, czy kruchych
ciast z owocami lata, ja teraz również
nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie
lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta z kubkiem zimnego mleka.
Składniki:
Blacha 29/42 cm
Ciasto:
½ kg pszennej mąki typ 550
1 opakowanie suszonych drożdży Dr.Oetker
4 łyżki cukru
1 torebka cukru z wanilią Dr.Oetker
Szczypta soli
100 g masła
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka nie pełna ciepłego mleka (200ml)
½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka
czarna i czerwona, agrest)
Kruszonka:
15 dag mąki pszennej
13 dag masła
10 dag cukru pudru
50 g mielonych orzechów
włoskich
50 g wiórek kokosowych
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę pszenną mieszam ze
szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję
cukry, zalewam ciepłym mlekiem i wyrabiam dłonią ciasto około 5 minut, po tym
czasie wlewam rozpuszczone lekko ciepłe masło, ponownie wyrabiam aż ciasto
pochłonie masło i będzie gładkie, wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam
bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.
W tym czasie gdy ciasto rośnie
przygotowuję kruszonkę:
Mąkę mieszam z mielonymi orzechami
oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach
do momentu aż powstanie kruszonka.
Wyrośnięte ciasto wykładam na
wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami oraz kruszonką. Ciasto
piekę około 35-40 minut w temp 175*c,
zimne oprószam pudrem i podaję.
Ciasto najlepiej smakuje
pierwszego dnia po upieczeniu, ale nie martwcie się o to bo szybko znika J
Słodkich wypieków!
Uwielbiam drożdżowe :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe, a to wygląda bosssko
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :-)
OdpowiedzUsuń