STRONY

poniedziałek, 10 lipca 2017

Placek drożdżowy z owocami lata




W mojej rodzinnej kuchni od zawsze piekło się sezonowo, lipiec to czas słodkich drożdżówek, czy kruchych ciast z owocami  lata, ja teraz również nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta  z kubkiem zimnego mleka.

Składniki:

Blacha 29/42 cm
Ciasto:
½ kg pszennej mąki typ 550
1 opakowanie suszonych drożdży Dr.Oetker
4 łyżki cukru
Szczypta soli
100 g masła
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka  nie pełna ciepłego mleka (200ml)
½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest)

Kruszonka:
15 dag mąki pszennej
13 dag masła
10 dag cukru pudru
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g wiórek kokosowych
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym mlekiem i wyrabiam dłonią ciasto około 5 minut, po tym czasie wlewam rozpuszczone lekko ciepłe masło, ponownie wyrabiam aż ciasto pochłonie masło i będzie gładkie, wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.
W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę:
Mąkę mieszam z mielonymi orzechami oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka.
Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami oraz kruszonką. Ciasto piekę około 35-40  minut w temp 175*c, zimne oprószam pudrem i podaję.
Ciasto najlepiej smakuje pierwszego dnia po upieczeniu, ale nie martwcie się o to bo szybko znika J





Słodkich wypieków!



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !