STRONY

niedziela, 30 lipca 2017

Najlepsze andruty

Andruty to smaki mojego dzieciństwa, szybki do przygotowania deser nie tylko dla dzieci, przełożone najprostszą masą jaką można by było zrobić, idealne na upalne lato, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a o odpalaniu piekarnika nie ma mowy. Polecam Wam gorąco.





Składniki:

1 opakowanie kwadratowych wafli
20 dag śmietany 18%
20 dag masła nie margaryny!
9,5 dag cukru
½ szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:


Masło umieścić w rondelku, wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści, dodać śmietanę , masę zagotować mieszając trzepaczką, zestawić z ognia, wsypać suchą galaretkę, mieszać do momentu rozpuszczenia, wsypać mleko w proszku, ponownie wymieszać. 
Masa ma być jednolita i gładka. Zostawić do całkowitego wystudzenia. 

Zimna masą przełożyć każdy wafel, ułożony na folii aluminiowej dociskając jeden do drugiego, lekko obciążyć tak aby masa nie wypłynęła, zostawić najlepiej w lodówce aby dobrze stężała.

 Pokroić na prostokąty lub romby podawać.



Smacznego.

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !