Kuchnia szwajcarska to miks kuchni niemieckiej, francuskiej i
włoskiej, syte dania, najczęściej serowe lub ziemniaczane, dlatego też akcja
Victorinox była inspiracją do stworzenia tego przepisu,
choć to danie do lekkich nie
należy jest mega pyszne i znika błyskawicznie z talerzy, farsz to moja
kompozycja smaków, pierwszy raz użyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to
dziki ogórek o łagodnym smaku na pograniczu
groszku i papryki. Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie.
Danie warte wypróbowania!
#MyVictorinox
Składniki:
25 dag makaronu cannelloni
½ kg mielonego mięsa z szynki
1 biała papryka
1 młoda cukinia
4 sztuki cyklantery
10 dag sera emmentaler lub gruyere
1 jajko
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
2 szklanki sosu pomidorowego do spaghetti
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
Suszony rozmaryn do smaku
Biały pieprz do smaku
5 dag startego sera emmentaler do posypania
Dodatkowo:
Plasterki cukinii oraz cyklantery
Jak wykonać ?
Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać
mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę,
dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do
smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać.
W naczyniu
żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić.
Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem,
ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie.
Przygotować beszamel:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie
mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając
aż do zgęstnienia.
Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz
gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny być
całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał się w
każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się upieką
i będą mięciutkie.
Ułożyć plasterki cukinii oraz cyklantery,
posypać starym serem, zapiekać około 35 minut w temp
180*c.
Podawać gorące po wyjęciu z pieca.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !