Pfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i dodałam rodzynki, powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle będzie zjadliwe:)
Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, te racuszki są jeszcze lepsze niż na zwykłym cieście!
Od dziś na stałe zagoszczą w moim menu.
Akcja #MyVictorinox inspiruje!
Składniki:
2 winne jabłka
1 szklanka cydru
około 1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru brązowego demerara
1 łyżka rodzynek sułtanek
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Jak wykonać pfnutli?
Cydr przelewamy do rondelka, wsypujemy cukier demerara, stawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia cukru, zestawiamy z kuchenki, studzimy. Jajko roztrzepujemy dodajemy do cydru, wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, mieszamy, ciasto ma być gęste -konsystencji śmietany, jeśli by było za rzadkie dosypujemy łyżkę mąki, wsypujemy rodzynki, dodajemy obrane i pokrojone na plastry jabłka, całość mieszamy delikatnie.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakładamy porcje ciasta łyżka, formujemy placuszki, smażymy na złocisto z każdej strony na wolniutkim ogniu kilka minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Wpis dodaję do akcji konkursowej Victorinox
trzymajcie kciukasy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !