STRONY

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Makaronowa a'la tarta z pomidorami

Uwielbiam makaron …i pomidory! Że do siebie pasują to chyba wiecie, w końcu lato, korzystajmy z jego darów, zerwałam z ogródka pasiastą odmianę małych pomidorków i przygotowałam tą zapiekankę w formie tarty, wyszła bardzo smaczna o aromatycznej bazyliowej nucie, suszone w słońcu pomidory tylko podkręciły jej smak a rozpływająca się mozzarella dodała jej delikatności. Wyszła pyszna!

#Lubella inspiruje!
#lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata




Składniki:

25 dag makaronu świdry Lubella
5 małych pomidorków
10 dag szynki podsuszanej prosciutto
1 kulka mozzarelli
2 łyżki pesto z bazylii
10 dag startego sera Havarti
3 jajka
150 ml śmietany do ubijania
Sól do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Szczypta białego pieprzu do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Świeżo posiekana bazylia do posypania

Jak wykonać ?


Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić jeszcze ciepły wymieszać z bazyliowym pesto, wyłożyć na dno ceramicznej formy do pieczenia, wyrównać, pomidorki świeże pokroić na plastry, suszone w paski tak samo szynkę parmeńską, rozłożyć równomiernie na makaronie, oprószyć delikatnie ziołami do smaku.
Jajka zmiksować ze śmietaną doprawić szczypta gałki, soli oraz białego pieprzu, dodać połowę startego sera havarti, masą polać makaron z warzywami, rozłożyć pokrojoną na plastry mozzarellę, posypać resztą startego sera.
Całość zapiekać 20 minut w temp 180*c. 

Podawać prosto z pieca posypaną posiekaną świeżą bazylią.




Smacznego!

3 komentarze:

  1. Makaron, mozzarella, pomidory i bazylka - ten smak nigdy się nie znudzi. Aga, dzięki za inspirację na jutrzejszy obiad!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !