STRONY

środa, 23 sierpnia 2017

Tęczowa pianka na mleku skondensowanym

Deser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika  z owocami na słodkim  mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą się najmłodsi.
Jest tak prosty do przygotowania, że nie ma opcji by poszło coś nie tak.


Zapraszam Was też do internetowego sklepu Dr.Oetker  znajdziecie tam galaretki, proszki do pieczenia i inne a także formy, szybka dostawa, wygodne płatności, ja korzystam od długiego czasu i jestem mega zadowolona! 




Składniki na tortownicę 18cm

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
200 ml słodkiej śmietanki 18%
1 galaretka owoce leśne
1galaretka pomarańczowa
1 galaretka kiwi

Dodatkowo:
1 banan
15 dag borówki
1 krystaliczna galaretka

Sposób przygotowania:

Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w jednej  szklance gorącej wody , zostawiamy do przestudzenia, gdy galaretka będzie letnia, mleko z puszki mieszamy ze śmietanką  dzielimy na trzy równe części, i wlewamy do każdej z tych galaretek, miksujemy aż masa się napowietrzy, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią-samo dno.

 Wylewamy zmiksowaną masę z galaretką leśną, rozsypujemy część borówki oraz połowę pokrojonego banana, wkładamy na chwilę do lodówki aby masa stężała, następnie wylewamy masę z galaretką pomarańczową, znowu schładzamy chwilę,  aż stężeje, wylewamy ostatnią masę z zieloną galaretką, dekorujemy resztą pokrojonego banana oraz borówki, zalewamy tężejącą krystaliczną galaretką rozpuszczoną wcześniej w 400 ml gorącej wody.

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny aż deser całkowicie stężeje.



                                                                      Życzę smacznego!






13 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !