STRONY

niedziela, 20 sierpnia 2017

Filet z kurczaka w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą


Za oknem deszcz dudni o parapet....leniwa niedziela..możemy więc śmiało wreszcie odpalić piekarnik...
 Świetna alternatywa dla zwykłego panierowanego fileta. Pieczony w piekarniku z wyraźnie bazyliową nutą i suszonymi pomidorami, dodatek pora tylko zaostrza smak, a mozzarella powoduje że jest soczysty. Polecam na obiad z młodymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek smakuje obłędnie! Obiad lekki  który  robi się naprawdę szybko...



Składniki:

7 pojedynczych sztuk piersi z kurczaka
4  łyżki bazyliowego pesto
10 dag suszonych pomidorów w oliwie
Kawałek pora
2 kulki sera mozzarella w zalewie
Granulowany czosnek do smaku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie  nożem tworząc kieszonki  tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory pokroić na paseczki, powciskać  równomiernie w powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony na kawałki.
Naczynie przykryć folią aluminiową. 

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50minut. Kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i delikatnie przyrumienić.

Smacznego!

3 komentarze:


  1. Agatko zachęciłaś mnie do zrobienia tego pysznego obiadku wszystkie moje ulubione składniki http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie, pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zmieniłam tylko pesto na inne,obiad wyszedł znakomity

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !