STRONY

piątek, 18 sierpnia 2017

Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami


Póki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać,  zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin  z grupy B
Proponuję taką wersję zdrowego kapuśniaku na świeżych pomidorach , jest lekki, łatwy do przygotowania z warzywami, w zupełności wystarczy za dwudaniowy obiad.




Składniki:

60 dag świeżej kapusty
5 małych ziemniaków
25 dag cienkiej kiełbasy np. zwyczajnej
2 marchewki
1 pietruszka
3 świeże pomidory malinowe
10 cm kawałek pora
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Pęczek natki pietruszki
Pęczek świeżego koperku
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Szczypta ostrej papryki
2 łyżki masła


Jak wykonać ?


Kapustę myjemy, drobno szatkujemy nożem, obraną pietruszkę i marchewkę kroimy w krążki, por, ziemniaki i kiełbasę   w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, marchewkę , pietruszkę, kiełbasę  oraz por, dusimy 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wrzucamy poszatkowaną kapustę, zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa, gotujemy 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, w trakcie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pomidory wkładamy do miseczki, sparzamy wrzątkiem 3 minuty, po czym obieramy ze skórek i kroimy na kawałki. Pokrojone dodajemy do kapusty razem z koncentratem, wsypujemy posiekany koperek z natką pietruszki, mieszamy, próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą i szczyptą papryki, gotujemy jeszcze chwilę, aż wszytko będzie mięciutkie, zestawiamy z ognia i podajemy.







3 komentarze:

  1. Robię bardzo podobny i smakuje niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda :-) A u mnie na tapecie jeszcze lody :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam w tym tygodniu. Bardzo fajny przepis i na pewno do niego jeszcze wrócę :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !