STRONY

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Krem paprykowy z mascarpone

O tej porze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem.



Składniki:

½ kg czerwonej papryki
2 cebule
½ szklanki ryżu basmati
4 ząbki czosnku
7 dag masła
1 litr domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
15 dag sera mascarpone
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki chili
Sól lub jarzynka do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta suszonego tymianku
Natka pietruszki do posypania

Jak wykonać ?


Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę tak samo cebulę i czosnek.

W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy pod przykryciem 5 minut, po tym czasie dodajemy paprykę, wsypujemy ryż, dusimy następne 5 minut, po czym zalewamy gorącym bulionem dodajemy szczyptę tymianku i liść laurowy, doprawiamy do smaku jarzynką lub zwykłą solą, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając, gdy ryż będzie miękki, wyjmujemy listek laurowy a zupę miksujemy blenderem, gdyby  okazała się za gęsta można dolać  trochę  bulionu, dodajemy serek mascarpone o temp pokojowej, mieszamy aż się połączy z zupą, wsypujemy chili oraz szczyptę pieprzu, zagotowujemy zestawiamy z ognia, rozlewamy do bulionówek, podajemy posypaną natką.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Z mascarpone jeszcze nie jadłam zupy pomidorowej. Musi być pyszna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !