O tej porze roku papryka jest
najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja
pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a
zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca
jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem.
Składniki:
½ kg czerwonej papryki
2 cebule
½ szklanki ryżu basmati
4 ząbki czosnku
7 dag masła
1 litr domowego bulionu
warzywnego lub drobiowego
15 dag sera mascarpone
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki chili
Sól lub jarzynka do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta suszonego tymianku
Natka pietruszki do posypania
Jak wykonać ?
Paprykę myjemy, wydrążamy
nasiona i kroimy w kostkę tak samo cebulę i czosnek.
W garnku rozgrzewamy masło,
wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy pod przykryciem 5 minut, po tym czasie
dodajemy paprykę, wsypujemy ryż, dusimy następne 5 minut, po czym zalewamy
gorącym bulionem dodajemy szczyptę tymianku i liść laurowy, doprawiamy do smaku
jarzynką lub zwykłą solą, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20
minut od czasu do czasu mieszając, gdy ryż będzie miękki, wyjmujemy listek laurowy a zupę miksujemy
blenderem, gdyby okazała się za gęsta można dolać trochę bulionu, dodajemy serek mascarpone o temp pokojowej, mieszamy aż się połączy
z zupą, wsypujemy chili oraz szczyptę pieprzu, zagotowujemy zestawiamy z ognia,
rozlewamy do bulionówek, podajemy posypaną natką.
Smacznego!
Z mascarpone jeszcze nie jadłam zupy pomidorowej. Musi być pyszna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńTa zupa jest paprykowa a nie pomidorowa....
Usuń