Kruche słodkie ciasto i orzeźwiająca cytrynowa masa, to duet idealny, ten deser jest dla wielbicieli zdecydowanych smaków, nie przejmujcie się ,że masa cytrynowa przed wylaniem na kruche ciasto jest rzadka, podczas pieczenia wiąże się i tworzy jakby budyń a po ostudzeniu zastyga ładnie. Można zrobić w formie jednej dużej tarty.
Składniki na 10/12 sztuk:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Szczypta soli
Nadzienie:
2 jajka
10 dag cukru
2 cytryny
100 ml śmietany kremówki30%
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temp
190*c.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę,
wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, dodać zimne pokrojone na kawałki masło, wbić jajko, połączyć ze śmietaną,
szybko zagnieść jednolite kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 20 minut,
schłodzić po czym ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować ,
wylepić ciastem formy do tartaletek.
Nadzienie:
Cytryny wyszorować, skórki
zetrzeć na drobniutko a z cytryn wycisnąć sok.
Jajka zmiksować na puszysto z
cukrem, wlać śmietankę oraz sok z wyciśniętych cytryn , dodać otartą skórkę,
krótko zmiksować.
Wylewać masę do ¾ objętości na kruche ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika
,po 10 minutach temp zmniejszyć do 180*c piec około 35 minut aż wierzch zacznie się rumienić,
wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, zimne oprószyć pudrem i podawać.
Słodkich wypieków!
Narobiłaś mi ochoty na takie deserki. Bardzo chętnie zjadła bym tartaletkę w/g Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuń