Pierożki culurgiones pochodzą z
Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają
rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku
dodaje starty parmezan, okraszone dobrze chudym boczkiem, są mega smaczne choć
nie radzę przesadzać z ilością bo są ciężkostrawne za sprawą
grzybów.
Teraz w sezonie grzybowym można
wypróbować nawet z borowikami czy podgrzybkami.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
około 1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oliwy
Szczypta soli
Nadzienie:
70 dag świeżych maślaków
10 dag boczku chudego wędzonego
1 duża cebula
1 łyżeczka masła
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku
Boczek wędzony do okrasy
Jak wykonać ?
Farsz:
Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo pokroić boczek, na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać cebulę i zeszklić po chwili dodać boczek oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, dusić do miękkości około 20 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, gdy całkiem sok odparuje, zestawić z ognia i przestudzić, po czym skręcić w maszynce do mięsa, doprawić ziołami i ewentualnie solą do smaku. Dodać starty drobniutko na tarce parmezan i wymieszać.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko,wlać oliwę, wymieszać, stopniowo wlewać gorącą wodę i zagniatać ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolać trochę wody, ponownie zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię zostawić na 15 minut aby odpoczęło.
Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na stolnicy, szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać do środka tworząc charakterystyczny wzorek, układać na ściereczce bawełnianej.
Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową na talerz, podawać polane okrasą z boczku.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !