STRONY

środa, 13 września 2017

Jesienna lasagne z dynią







Jesień, to feria barw zarówno w przyrodzie jak i na talerzu, bogactwo warzyw i owoców zachwyca i zachęca do gotowania, dorodne dynie papryka  i cukinie to  jesienne prezenty od natury, dlatego ja wyczarowałam dla Was jesienną lasagne, bo kto powiedział,  że zawsze musi to danie kojarzyć się z mięsem mielonym  i sosem pomidorowym ?

Spróbujcie mojej warzywnej wersji i zobaczcie, że bez mięsa może być równie smacznie i szybko.


Korzystajmy z tego co dała nam jesień……Jest tyle kulinarnych możliwości!


#lubelloveinspiracje  #lubella #szybkalasagne

Składniki:

1 opakowanie makaronu Lasagne Lubella nr 52
½ sztuki małej dyni hokkaido
1 cukinia
1  papryka czerwona
½ papryczki chili
2 cebule
2 pomarańczowe pomidory
20 dag startego sera gouda
3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sos beszamelowo-musztardowy
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
150 ml bulionu warzywnego
350 ml mleka 3,2 %
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 jajko
Sól morska do smaku
Biały pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Szczypta suszonego rozmarynu do smaku

Jak wykonać lasagne Lubella ?



Makaron lasagne obgotowujemy przez 2 minuty w lekko osolonym wrzątku z łyżką oliwy, odsaczyć i porozdzielać płaty by się nie skleiły ( aby sobie ułatwić przygotowania można go też namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie )
Warzywa obieramy, dynię, cukinię , paprykę zwykłą i cebulę kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa , dusimy pod przykryciem aż zmiękną , dodajemy posiekaną drobno chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zestawiamy z ognia.


Przygotowujemy beszamel:
W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy  mąkę i zasmażamy minutę. Cały czas mieszając wlać bulion i mleko. 
Na małym ogniu zagotować aż zgęstnieje cały czas mieszając dodać  musztardę. Przyprawić solą, białym pieprzem, gałką i szczyptą rozmarynu. 
Zdjąć z ognia, połączyć z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać do połączenia.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to wyczerpania składników. 

Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem  w piekarniku 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć aby ładnie ser się przyrumienił.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 
Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z pieca.



Życzę smacznego!










2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !