STRONY

niedziela, 24 września 2017

Risotto z rydzami



Risotto pachnące jesienią  z darami lasu-rydzami, teraz jest ich tyle, że ten nie ma kto na spacer nie wyjdzie,  albo zwyczajnie grzybów nie zna. To danie jest przepyszne choć wymaga stania przy nim  i ciągłego mieszania, nie możesz  go na chwilę zostawić  bo mega szybko przywiera do dna, dolewanie bulionu też jest rytuałem bo tak naprawdę nie wiadomo ile dokładnie wciągnie go ryż. Rydze same w sobie są tak aromatyczne, że wystarczy danie doprawić tylko solą i pieprzem i tak będzie dobre, a dodatek rozmarynu i tymianku doskonale podkręci smak.

Składniki:

30 dag świeżych rydzów
1 szklanka ryżu arborio
Ok.1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 cebule
1 ząbek czosnku
Szczypta tymianku do smaku
Szczypta rozmarynu do smaku
3 łyżki masła
100 g startego parmezanu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, większe sztuki pokroić na małe kawałki, malutkie zostawić w całości.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę z czosnkiem zeszklić 2-3 minuty, dodać rydze, patelnię przykryć i dusić mieszając od czasu do czasu 15 minut, doprawić solą i pieprze do smaku,  po tym czasie uduszone rydze przełożyć na talerz.


Na tej samej patelni na której dusiły się grzyby rozpuścić resztę masła, wsypać ryż , smażyć 3 minuty, wlać wino, gotować aż wino prawie odparuje, dolać chochlę gorącego bulionu i gotować risotto aż większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Cały czas mieszać bo ma tendencję przywierania do dna.

 Powtarzać dolewanie bulionu aż ryż będzie prawie miękki, wtedy dodać uduszone rydze, doprawić suszonym tymiankiem i rozmarynem, solą oraz pieprzem , dodać starty parmezan , całość gotować jeszcze 3-4 minuty, gorące danie wykładać na talerz.
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Zdrowo i smacznie - nic tylko wsuwac, dziękuje za super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !