Risotto pachnące
jesienią z darami lasu-rydzami, teraz
jest ich tyle, że ten nie ma kto na spacer nie wyjdzie, albo zwyczajnie grzybów nie zna. To danie jest
przepyszne choć wymaga stania przy nim i
ciągłego mieszania, nie możesz go na
chwilę zostawić bo mega szybko przywiera
do dna, dolewanie bulionu też jest rytuałem bo tak naprawdę nie wiadomo ile
dokładnie wciągnie go ryż. Rydze same w sobie są tak aromatyczne, że wystarczy danie
doprawić tylko solą i pieprzem i tak będzie dobre, a dodatek rozmarynu i
tymianku doskonale podkręci smak.
Składniki:
30 dag świeżych rydzów
1 szklanka ryżu arborio
Ok.1 litra bulionu
warzywnego lub drobiowego
½ szklanki białego
wytrawnego wina
2 cebule
1 ząbek czosnku
Szczypta tymianku do smaku
Szczypta rozmarynu do
smaku
3 łyżki masła
100 g startego parmezanu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, dokładnie
umyć, większe sztuki pokroić na małe kawałki, malutkie zostawić w całości.
Cebulę i czosnek obrać,
posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę z
czosnkiem zeszklić 2-3 minuty, dodać rydze, patelnię przykryć i dusić mieszając
od czasu do czasu 15 minut, doprawić solą i pieprze do smaku, po tym czasie uduszone rydze przełożyć na
talerz.
Na tej samej patelni na której dusiły się grzyby rozpuścić resztę masła, wsypać ryż , smażyć 3 minuty, wlać wino, gotować aż
wino prawie odparuje, dolać chochlę gorącego bulionu i gotować risotto aż
większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Cały czas mieszać bo ma
tendencję przywierania do dna.
Powtarzać dolewanie bulionu aż ryż będzie
prawie miękki, wtedy dodać uduszone rydze, doprawić suszonym tymiankiem i
rozmarynem, solą oraz pieprzem , dodać starty parmezan , całość gotować jeszcze
3-4 minuty, gorące danie wykładać na talerz.
Smacznego!
Zdrowo i smacznie - nic tylko wsuwac, dziękuje za super przepis!
OdpowiedzUsuń