STRONY

poniedziałek, 25 września 2017

Tiramisu z figami-jesienne






Ostatnio dzieje się ze mną coś dziwnego…zmienne nastroje, raz  mi  gorąco raz zimno…chyba ta jesień tak na mnie działa, przyszła z bólem gardła, zasmarkanym nosem, ogólnym rozbiciem, słońca chcę ! Najlepiej bym się zaszyła gdzieś na odludziu z ciepłym kocem, książką i kubkiem gorącej herbaty z rumem,ale przecież nie usiedzę nawet pół godziny, pisząc ten przepis myślę …zjadłabym ptysia ! Czy ja jestem normalna ? Może faktycznie to już choroba?  Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej a i sezon na figi też jest krótki,więc  korzystajcie!



Składniki:

6 -7 porcji
20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi
3 jajka od szczęśliwych kurek
4 sztuki figi
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka naparu z mocnej kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru tiramisu
Kakao do oprószenia
Świeża mięta do dekoracji

Sposób wykonania deseru:

Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka od żółtek.
Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką do ubijania piany prawie do białości, stopniowo pod koniec dodaję po łyżce serka, miksuję aż masa zgęstnieje, osobno w naczyniu ubijamy białka, łączę z wcześniejszą masą oraz likierem tiramisu, miksuję tylko do połączenia.
Figi myję kroję w plastry.

Biszkopty łamię  na 2-3 kawałki, maczam w naparze kawy , wkładam do szklanych pucharków, oprószam kakao, przekładam warstwami masy i owoców, dekoruję świeżą miętą. 

Wkładam na 3-4 godziny do lodówki. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.








Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wspaniały deser!
    Twoje wahania są jak ostatnimi dniami pogoda, więc nie masz co się martwić, w końcu się ustabilizuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do fig to mi nie smakują za bardzo, ale uwielbiam je za ich barwę ;) a deser jest obledny!
    I jestem taka sama jak Ty Agatko,marzę o odpoczynku pod kocem,a kończę między garami,pralką i odkurzaczem:-P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !