STRONY

piątek, 15 września 2017

Trufle migdałowe



Czasem każdy powinien zjeść to na co ma ochotę. Nawet Ci którzy są na diecie.

Jestem wielką fanką czekolady, niezależnie czy tych słodkich czy tych gorzkich, mała porcja czekoladowych pyszności , skutecznie zaspokaja głód na słodycz na długi czas a jedna lub dwie migdałowych trufli  sprawi, że zapomnimy nie tylko o cukrze ale i o całym świecie.


Składniki na około 16 sztuk trufli:

2 tabliczki mlecznej czekolady
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki  rozdrobnionych migdałów
Rozdrobnione  na pył wafelki, herbatniki migdałowe  lub kakao do obtoczenia

Jak wykonać ?

W małym rondelku podgrzewamy na gorąco śmietanę, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki mleczną czekoladę, czekamy 2 minuty aż zacznie się rozpuszczać, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia, masa musi być jednolita, wsypujemy rozdrobnione migdały, dodajemy aromat, ponownie mieszamy , masę wkładamy na 2-4 godziny do lodówki. 

Gdy stężeje łyżeczką nabieramy niewielkie porcje czekoladowej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w pokruszonych na pył wafelkach czekoladowych , herbatnikach lub jak kto woli w gorzkim kakao.





Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale świetnie wyglądają te trufle - mniam, ale mi teraz cieknie ślinka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, trufle to jest coś czemu nikt się nie oprze ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !