Czasem każdy powinien zjeść to na
co ma ochotę. Nawet Ci którzy są na diecie.
Jestem wielką fanką czekolady, niezależnie
czy tych słodkich czy tych gorzkich, mała porcja czekoladowych pyszności ,
skutecznie zaspokaja głód na słodycz na długi czas a jedna lub dwie migdałowych
trufli sprawi, że zapomnimy nie tylko o
cukrze ale i o całym świecie.
Składniki na około 16 sztuk trufli:
2 tabliczki mlecznej czekolady
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki rozdrobnionych migdałów
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego Dr.Oetker
Rozdrobnione na pył wafelki, herbatniki migdałowe lub kakao do obtoczenia
Jak wykonać ?
W małym rondelku podgrzewamy na
gorąco śmietanę, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki mleczną
czekoladę, czekamy 2 minuty aż zacznie się rozpuszczać, delikatnie mieszamy
szpatułką do połączenia, masa musi być jednolita, wsypujemy rozdrobnione
migdały, dodajemy aromat, ponownie mieszamy , masę wkładamy na 2-4 godziny do
lodówki.
Gdy stężeje łyżeczką nabieramy niewielkie porcje czekoladowej masy,
formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w pokruszonych na pył
wafelkach czekoladowych , herbatnikach lub jak kto woli w gorzkim kakao.
Smacznego!
Ale świetnie wyglądają te trufle - mniam, ale mi teraz cieknie ślinka :)
OdpowiedzUsuńMniam, trufle to jest coś czemu nikt się nie oprze ;)
OdpowiedzUsuń