Cytryny zatopione w
wielokwiatowym miodzie z dodatkiem imbiru i korzennych goździków to rewelacyjny
dodatek do zimowej rozgrzewającej herbaty, idealny na przeziębienia , świetnie
rozgrzewa, polecam go mieć w lodówce jest już gotowy na drugi dzień, gdy
cytryny puszczą sok i zmieszają się miodem, może stać do tygodnia , ale
zazwyczaj znika po 3-4 dniach. Do herbaty dodajemy wraz z cytrynami.
Składniki:
1 duża cytryna
1 szklanka płynnego miodu
prawdziwego wielokwiatowego
10 sztuk goździków
7 cm kawałek świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
Cytrynę wyszorować
szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki tak samo obrany imbir, ułożyć warstwę cytryn i imbiru w
czystym słoiku zalać miodem posypać goździkami i tak do skończenia, ostatnią
warstwą powinien być miód, słoik zamknąć włożyć do lodówki od czasu do czasu
lekko potrząsnąć aby składniki się przemieszały.
Syrop jest najlepszy po 2-3 dniach...
Smacznego!
Świetny pomysł na chłodne jesienne wieczory. Z takim syropem zima nam nie groźna 😊
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńTak ładnie wygląda w tym sloiczku, że mogłabym wyjeść zawartość prosto ze słoika;)
OdpowiedzUsuńRewelacja. Ja dodaję jeszcze pomarańczę. Postępując tak jak z cytryną . Pychotka 🤗
OdpowiedzUsuń