Piękne wspomnienia
dzieciństwa, w którym zapach drożdżowego ciasta miesza się z zapachem mięsa i ziół oraz aromatem upieczonych pasztecików
przez mamę …te chwile zostały w mym sercu na zawsze, właśnie dlatego ja dziś
upiekłam tę mozaikę drożdżową, aby wrócić choć na trochę do tamtych dni...
Sposób przygotowania prawie ten sam, jednak w
całkiem innej, nowoczesnej formie.
Nadają się na codzienny obiad jak i na większe przyjęcie w rodzinnym gronie,
puszyste, aromatyczne i pikantne dzięki dodatku oleju z chili, najlepsze na gorąco po wyjęciu z pieca,
wyglądają efektownie a jak smakują….smakują jak u mamy!
Składniki mówią same za
siebie, nic więcej obiecywać Wam nie muszę….
Składniki:
45 dag mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 opakowanie suchych
drożdzy
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Wielkopolskiego z chili
Nadzienie:
40 dag gotowanego
mieszanego mięsa np. z rosołu
30 dag ugotowanej kiszonej
kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 -3 łyżki oleju
Wielkopolskiego z chili
Sól i pieprz do smaku
Ser żółty do posypania
Natka pietruszki do
posypania
Sposób wykonania:
Mozaikę zaczynamy od
przygotowania ciasta:
Mąkę wsypać do miski,
wymieszać z solą oraz suchymi drożdżami , wbić jajka, zalać ciepłym mlekiem
wyrobić ciasto, pod koniec wlać olej z chili i ponownie wyrobić aż zacznie
odchodzić od dłoni-lekko „utupać” dłonią w misce, oprószyć delikatnie mąką,
przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę aż podwoi
objętość.
Gdy ciasto rośnie zajmujemy
się farszem:
Gotowane mięso kręcimy
przez maszynkę o grubych oczkach, wraz z
ugotowaną i odciśniętą z wody kiszoną kapustą.
Na patelni rozgrzewamy olej
z chilii, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę,
szklimy 3 minuty mieszając.
Zestawiamy z ognia, studzimy, mieszamy z farszem,
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto
wałkujemy na stolnicy, dużą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz, składamy jak
pierogi i sklejamy tylko końcówki, górę zostawiamy otwartą.
Porcje ułożyć w
natłuszczonej olejem z chlii okrągłej formie, ciasno obok siebie, posypać
dowolną ilością startego drobno żółtego sera. Piec 30 minut w temp 180*c.
Przed
podaniem posypać natką.
Smacznego!
Wpis dodaję do akcji #olejKonweanse #OlejWielkopolski
zapraszam też wszystkich na stronę
Wspaniały pomysł, to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-) z chęcią bym zjadła porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńWow! Cudownie wyglądające danie! Brawo Agata, super pomysł!
OdpowiedzUsuń