Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 13 listopada 2017

Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą

Piękne wspomnienia dzieciństwa, w którym zapach drożdżowego ciasta miesza się z zapachem mięsa i  ziół oraz aromatem upieczonych pasztecików przez mamę …te chwile zostały w mym sercu na zawsze, właśnie dlatego ja dziś upiekłam tę mozaikę drożdżową, aby wrócić choć na trochę do tamtych dni...

 Sposób przygotowania prawie ten sam, jednak w całkiem innej,  nowoczesnej formie. Nadają się na codzienny obiad jak i na większe przyjęcie w rodzinnym gronie, puszyste, aromatyczne i pikantne dzięki dodatku  oleju z chili,  najlepsze na gorąco po wyjęciu z pieca, wyglądają efektownie a jak smakują….smakują jak u mamy!

Składniki mówią same za siebie, nic więcej obiecywać Wam nie muszę….






Składniki:
45 dag mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 opakowanie suchych drożdzy
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju Wielkopolskiego z chili

Nadzienie:
40 dag gotowanego mieszanego mięsa np. z rosołu
30 dag ugotowanej kiszonej kapusty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 -3 łyżki oleju Wielkopolskiego z chili
Sól i pieprz do smaku
Ser żółty do posypania
Natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania:
Mozaikę zaczynamy od przygotowania ciasta:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą oraz suchymi drożdżami , wbić jajka, zalać ciepłym mlekiem wyrobić ciasto, pod koniec wlać olej z chili i ponownie wyrobić aż zacznie odchodzić od dłoni-lekko „utupać” dłonią w misce, oprószyć delikatnie mąką, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę aż podwoi objętość.


Gdy ciasto rośnie zajmujemy się farszem:

Gotowane mięso kręcimy przez maszynkę o grubych oczkach,  wraz z ugotowaną i odciśniętą z wody kiszoną kapustą.
Na patelni rozgrzewamy olej z chilii, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, szklimy 3 minuty mieszając. 

Zestawiamy z ognia, studzimy, mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, dużą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz, składamy jak pierogi i sklejamy tylko końcówki, górę zostawiamy otwartą.


Porcje ułożyć w natłuszczonej olejem z chlii okrągłej formie, ciasno obok siebie, posypać dowolną ilością startego drobno żółtego sera. Piec 30 minut w temp 180*c.

 Przed podaniem posypać natką.






Smacznego!

Wpis dodaję do akcji #olejKonweanse #OlejWielkopolski
zapraszam też wszystkich  na stronę 



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj