STRONY

czwartek, 30 listopada 2017

Śledzie z piekła rodem

Na każdej imprezie na przystawkę  doskonale sprawdza się śledzik, z cebulką i ognistym ketchupem zachwyci amatorów pikantnych smaków. 
Doskonały również na świąteczny czas. Te śledzie cechuje doskonały aromat i smak, i mimo, że pikantne to bardzo dobre! Kto lubi łagodne smaki zachęcam do zrobienia z łagodnym ketchupem Kotlin. Skusicie się ? 





Składniki:

500 g filetów śledziowych (matjas)
300 g cebuli
1 marchewka
1 czerwona papryka
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
20 dag ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka jarzynki warzywnej
Natka pietruszki do posypania

Jak wykonać ?

Płaty śledziowe moczymy 2 godziny w zimnej wodzie aby nie były za słone.

Osączamy z wody, osuszamy kroimy na cienkie paski.

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka. 
Dodajemy startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

 Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. 

Następnie wlewamy ocet, solimy jarzynką, wsypujemy majeranek do smaku, dodajemy pikantny ketchup   i wszystko dusimy pod przykryciem  kilka minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do zimnej masy  wkładamy śledzie, mieszamy.
 Przekładamy do szklanych pucharków, schładzamy w lodówce. 

Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Śledziki są najlepsze na drugi dzień.




Smacznego!

6 komentarzy:

  1. takie na ostro są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, z ktechupem extra hot są mega, nawet nie myślałam, że wyjdą tak dobre, przepis bez udziwnień, każdemu wyjdą :)

      Usuń
  2. Idealny pomysł dla mojego męża. Uwielbia ostre smaki i śledzie;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !