Na każdej imprezie na przystawkę
doskonale sprawdza się śledzik, z
cebulką i ognistym ketchupem zachwyci amatorów pikantnych smaków.
Doskonały
również na świąteczny czas. Te śledzie cechuje doskonały aromat i smak, i mimo,
że pikantne to bardzo dobre! Kto lubi łagodne smaki zachęcam do zrobienia z
łagodnym ketchupem Kotlin. Skusicie się ?
Składniki:
500 g filetów śledziowych
(matjas)
300 g cebuli
1 marchewka
1 czerwona papryka
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
20 dag ketchupu Kotlin z
piekła rodem Extra Hot
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka jarzynki
warzywnej
Natka pietruszki do
posypania
Jak wykonać ?
Płaty śledziowe moczymy 2
godziny w zimnej wodzie aby nie były za słone.
Osączamy z wody, osuszamy
kroimy na cienkie paski.
Na rozgrzanym oleju
szklimy cebulę pokrojoną w piórka.
Dodajemy startą na tarce jarzynowej o
grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy.
Następnie
wlewamy ocet, solimy jarzynką, wsypujemy majeranek do smaku, dodajemy pikantny ketchup i
wszystko dusimy pod przykryciem kilka
minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do
zimnej masy wkładamy śledzie, mieszamy.
Przekładamy do szklanych pucharków, schładzamy
w lodówce.
Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Śledziki
są najlepsze na drugi dzień.
Smacznego!
takie na ostro są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńoj tak, z ktechupem extra hot są mega, nawet nie myślałam, że wyjdą tak dobre, przepis bez udziwnień, każdemu wyjdą :)
UsuńKapitalny przepis
OdpowiedzUsuńCieszy mnie, że się podoba!
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł dla mojego męża. Uwielbia ostre smaki i śledzie;)
OdpowiedzUsuń