Na każdej imprezie
doskonale spisują się przekąski z tortilli
na ciepło. Ten przepis można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione
składniki. Najlepsze są zgrillowane na grilu elektrycznym, są wtedy mega
chrupiące, więc jeśli ktoś ma taką możliwość to jak najbardziej polecam, ale te z patelni też nie ujmują smakiem. Doprawione ostrym ketchupem są bardzo smaczne.
Polecam na wszelkie karnawałowe imprezy. Pycha!
Polecam na wszelkie karnawałowe imprezy. Pycha!
Składniki:
6 płatów tortilli pszennej
20-30 dag świeżych
pieczarek
2 cebule
1 czerwona papryka
15 dag szynki gotowanej
20 dag ostrego sera
żółtego np. cheddar
1 łyżeczka masła
Cebula dymka ze
szczypiorem do posypania
Sól i pieprz do smaku
Ketchup pikantny Extra Hot Kotlin do smaku
Sposób wykonania:
Pieczarki myjemy, kroimy
na plasterki, obraną cebulę siekamy w kostkę, a paprykę w paski.
Na patelni rozgrzewamy masełko,
wrzucamy pieczarki z cebulą, dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy paprykę,
doprawiamy do smaku, solą i pieprzem , zwiększamy ogień i dusimy aż woda
odparuje.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Układamy płat tortilli na suchej nie przywierającej patelni, lub na rozgrzanym grillu elektrycznym, posypujemy porcją startego
sera, polewamy ketchupem do smaku rozkładamy
składniki z patelni, zachowując 1,5 cm odstęp od brzegów, znów posypujemy serem
dociskamy następnym płatem tortilli, tak aby składniki się skleiły, trzymamy na
niewielkim ogniu kilka minut ,smażąc z obu stron aż zrobią się złociste. Tak samo przygotować pozostałe placki tortilli.
Usmażone lub zgrillowane
tortille radełkiem do pizzy kroimy na 8 prostokątów, polewamy ketchupem, posypujemy
posiekaną dymką, podajemy od razu.
Smacznego!
Wpis dodaję do akcji IMPREZOWANIE #BEZOGRANICZEŃ!
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Mniaaam, uwielbiam takie przekąski :)
OdpowiedzUsuń