Przygotowania przedświąteczne idą
pełną parą,każdy zaganiany, ale zwykły codzienny obiad też zjeść trzeba, dziś mam szybką
propozycję, smaczny ekspresowy makaron z warzywami i boczkiem z patelni, całe
przygotowanie zajmie 30 minut, tyle czasu potrzeba na ugotowanie makaronu, podsmażenie warzyw i
połączenie w jedno.
Od jakiegoś czasu mam
wspaniałego pomocnika kuchennego mianowicie jest nią szatkownica do warzyw Borner V5 gwarantująca wieloletnie i bezproblemowe użytkowanie, bez efektu tępych noży, kroi
zarówno w cienkie jak i grube plastry jak również w kostkę i różnej grubości
słupki. Naprawdę mega wygoda. Producent udziela 2 letniej gwarancji na wady
materiałowe lub produkcyjne więc wydaje mi się, że cena jest adekwatna do
jakości.
Dodatkowo polecam Wam hermetyczne szklane pojemniki Barbantia –ciekawe rozwiązanie na przechowywanie sypkich produktów takich jak
kasze, fasola czy makarony, przezroczyste ścianki pięknie eksponują zawartość
pojemników, mogą być prawdziwą ozdobą każdej kuchni, dodatkowo można je myć w
zmywarce co jest dodatkowym atutem. Są bardzo ładne i praktyczne. Polecam.
Składniki:
20 dag drobnego makaronu
Kokardki
6 plastrów wędzonego
boczku
1 cukinia
½ marchewki
2 cebule dymki ze
szczypiorem
½ czerwonej papryki
1 łyżeczka pasty z
suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy do
miękkości, odcedzamy na sicie. Boczek kroimy w kostkę tak samo cebulę dymkę,
wrzucamy razem na patelnię podsmażamy na łyżce oleju aż boczek się wytopi,
dodajemy pozostałe umyte wcześniej i pokrojone w słupki szatkownicą warzywa, dusimy
razem pod przykryciem około 5 minut,
doprawiamy pastą z suszonych pomidorów, solą oraz pieprzem do smaku, całość
mieszamy, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Podajemy od razu.
Smacznego!
Oo i już chyba wiem, co przygotować jutro na obiad :))
OdpowiedzUsuń