STRONY

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Makaron z boczkiem i warzywami

Przygotowania przedświąteczne idą pełną parą,każdy zaganiany,  ale zwykły codzienny obiad też zjeść trzeba, dziś mam szybką propozycję, smaczny ekspresowy makaron z warzywami i boczkiem z patelni, całe przygotowanie zajmie 30 minut, tyle czasu potrzeba  na ugotowanie makaronu, podsmażenie warzyw i połączenie w jedno.



Od jakiegoś czasu mam wspaniałego pomocnika kuchennego mianowicie jest nią szatkownica do warzyw Borner V5  gwarantująca wieloletnie i bezproblemowe użytkowanie, bez efektu tępych noży, kroi zarówno w cienkie jak i grube plastry jak również w kostkę i różnej grubości słupki. Naprawdę mega wygoda. Producent udziela 2 letniej gwarancji na wady materiałowe lub produkcyjne więc wydaje mi się, że cena jest adekwatna do jakości.

 Dodatkowo polecam Wam hermetyczne  szklane pojemniki Barbantia –ciekawe rozwiązanie na przechowywanie sypkich produktów takich jak kasze, fasola czy makarony, przezroczyste ścianki pięknie eksponują zawartość pojemników, mogą być prawdziwą ozdobą każdej kuchni, dodatkowo można je myć w zmywarce co jest dodatkowym atutem. Są bardzo ładne i praktyczne. Polecam.








Składniki:
20 dag drobnego makaronu Kokardki
6 plastrów wędzonego boczku
1 cukinia
½ marchewki
2 cebule dymki ze szczypiorem
½ czerwonej papryki
1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy na sicie. Boczek kroimy w kostkę tak samo cebulę dymkę, wrzucamy razem na patelnię podsmażamy na łyżce oleju aż boczek się wytopi, dodajemy pozostałe umyte wcześniej i pokrojone w słupki szatkownicą warzywa, dusimy razem  pod przykryciem około 5 minut, doprawiamy pastą z suszonych pomidorów, solą oraz pieprzem do smaku, całość mieszamy, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Podajemy od razu.


Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !