Idealny czas już, by
pomyśleć o Bożym Narodzeniu i spokojnie
zaplanować wigilijne menu.
Zapewne też, zastanawiacie
się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od lat, wprowadzić
nutkę nowoczesności, połączyć inne smaki , to z pewnością nie będzie trudne.
Pierożki z farszem z kapusty grochu i borowików na pewno zrobią wrażenie na
każdym. Warto więc dołożyć swoich starań i przygotować je po mistrzowsku ;)
Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez pierożków, tradycja zobowiązuje,
ale nie musimy wciąż robić takich samych.
Do przygotowania użyłam
garnka i patelni z serii Nature marki Ambition -Korpus naczynia swoją fakturą przypomina kamień, a rączki imitują drewno.
Wewnątrz pokryte powłoką nieprzywierającą o unikalnym wyglądzie imitującym
kamień. Na zewnątrz pokryte odporną na wysokie temperatury powłoką o
chropowatej powierzchni w tym samym kolorze co powłoka wewnątrz. Są bardzo
fajne idealne na świąteczny prezent .
Składniki na ciasto:
70 dag mąki tortowej
1,5 szklanki gorącej wody
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżeczka miękkiego masła
Farsz:
1 litr kiszonej kapusty z
marchewką
1 szklanka łuskanego
grochu
40 dag mrożonych borowików
2 cebule
2 łyżki masła lub oleju
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Pierożki zaczynamy od
przygotowania farszu:
Groch namoczyć minimum 2
godziny w zimnej wodzie, po moczeniu wodę odlać, zalać świeżą, ugotować do
miękkości. Odcedzić rozgnieść tłuczkiem.
Kapustę zalać wodą,
ugotować do miękkości, odcedzić na sicie, gdy wystygnie odcisnąć z nadmiaru
wody, posiekać nożem , połączyć z
grochem.
Borowiki rozmrozić na
sicie, pokroić w kostkę , tak samo posiekać obraną cebulę.
Na patelni rozgrzać masło,
wrzucić cebulę, zeszklić po chwili dodać borowiki, dusić 15 minut aż grzyby
będą miękkie i nadmiar soku odparuje, połączyć z kapustą i grochem doprawić do
smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę,
dodać szczyptę soli, wbić jajko, wymieszać, wlać gorącą wodę i wyrobić
elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek
każdego ułożyć łyżeczkę farszu. Zlepiać
brzegi .
Gotować w osolonym wrzątku
3 minuty od czasu wypłynięcia. Podawać z przesmażoną na oleju cebulą.
SmacznegoJ
Dla wszystkich czytelników
bloga którzy są zainteresowani
produktami Ambition w sklepie Dajar firma
przygotowała 10% rabat na hasło AMBITNE-GOTOWANIE
Zniżka jest ważna do końca
roku-31.12.2017 warto skorzystać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !