STRONY

środa, 13 grudnia 2017

Świąteczne pierogi z grochem i borowikami

Idealny czas już, by pomyśleć  o Bożym Narodzeniu i spokojnie zaplanować wigilijne menu.

Zapewne też, zastanawiacie się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od lat, wprowadzić nutkę nowoczesności, połączyć inne smaki , to z pewnością nie będzie trudne. 

Pierożki z farszem z kapusty grochu i borowików na pewno zrobią wrażenie na każdym. Warto więc dołożyć swoich starań i przygotować je po mistrzowsku ;) Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez pierożków, tradycja zobowiązuje, ale nie musimy wciąż robić takich samych.

Do przygotowania użyłam garnka i patelni z serii Nature marki Ambition -Korpus naczynia swoją fakturą przypomina kamień, a rączki imitują drewno. Wewnątrz pokryte powłoką nieprzywierającą o unikalnym wyglądzie imitującym kamień. Na zewnątrz pokryte odporną na wysokie temperatury powłoką o chropowatej powierzchni w tym samym kolorze co powłoka wewnątrz. Są bardzo fajne idealne na  świąteczny prezent .




Składniki na ciasto:
70 dag mąki tortowej
1,5 szklanki gorącej wody
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżeczka miękkiego masła

Farsz:
1 litr kiszonej kapusty z marchewką
1 szklanka łuskanego grochu
40 dag mrożonych borowików
2 cebule
2 łyżki masła lub oleju
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Pierożki zaczynamy od przygotowania farszu:
Groch namoczyć minimum 2 godziny w zimnej wodzie, po moczeniu wodę odlać, zalać świeżą, ugotować do miękkości. Odcedzić rozgnieść tłuczkiem.




Kapustę zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić na sicie, gdy wystygnie odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać nożem , połączyć  z grochem.
Borowiki rozmrozić na sicie, pokroić w kostkę , tak samo posiekać obraną cebulę.



Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić po chwili dodać borowiki, dusić 15 minut aż grzyby będą miękkie i nadmiar soku odparuje, połączyć z kapustą i grochem doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wymieszać, wlać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek każdego ułożyć  łyżeczkę farszu. Zlepiać brzegi . 



Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podawać z przesmażoną na oleju cebulą.
SmacznegoJ

Dla wszystkich czytelników bloga  którzy są zainteresowani produktami Ambition w sklepie Dajar firma  przygotowała 10% rabat na hasło AMBITNE-GOTOWANIE
Zniżka jest ważna do końca roku-31.12.2017 warto skorzystać! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !