Witam w Nowym Roku!
Życzę zdrowia, spełnienia marzeń i realizacji planów :)
Leciutkie jak puch majonezowe babeczki o wyrazistym smaku cytryny, bardzo łatwe do przygotowania, nie wymagają wielkiego nakładu pracy, w sam raz na słodki poczęstunek dla gości. Najlepsze są od razu po upieczeniu gdy tylko wystygną, zresztą nigdy nie leżą zbyt długo bo szybko znikaja ;)
Składniki na 15 sztuk:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 pełne łyżki majonezu
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker
Sposób wykonania przepisu:
Jajka wbić do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, ubić na gęstą puszystą masę, dodać majonez,oraz ekstrakt z cytryny, zmiksować, mąkę tortową połaczyć z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitej masy jajecznej, delikatnie na niskich obrotach zmiksować lub wymieszać rózgą. tak przygotowane ciasto wylać do papierowych papilotech w formie na muffinki, piec 30 minut w temp 175*c.
Po upieczeniu studzić na kratce.
Słodkich wypieków!
Wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń