Macie ochotę na dobre
domowe gofry ? Przepis i sprawdzona receptura to nie wszystko, potrzebna
jest wysokiej jakości gofrownica do ich wypieków.
Zawsze zastanawiałam się
dlaczego moje gofry są gumowate i choć
dobre w smaku to wcale nie przypominają tych jedzonych na wakacjach w budce nad
morzem, teraz już wiem, tu chodziło o to, że moja nie miała odpowiedniej mocy,
po prostu była za mała.
Także pierwszy zakup
tego sprzętu kilka lat temu to było
wielkie rozczarowanie L Pamiętajmy, pierwsze
co to trzeba zwrócić uwagę na moc.
Ostatnio wpadła w moje
łapki solidna gorfownica marki DEZAL, skuszona dobrymi opiniami choć z pewnymi
obawami , zaryzykowałam i podjęłam się jej testów. A dokładnie najnowszego na rynku modelu 301.7 Profi W
Zacznę od danych
technicznych co ten sprzęt oferuje:
Duża moc 1300 W –doskonale
i równomiernie się nagrzewa, co jest gwarancją dobrze i równomiernie
wypieczonych gofrów.
Lampka kontrolna i włącznik-niby nic a jednak ułatwienie, gdy gofrownica jest dobrze nagrzana lampka gaśnie, gdy w
innych modelach jej nie ma musimy zdać się na intuicyjność.
Prostokątne nóżki –solidna
stabilność na blacie.
Powłoka płytek-Wykonana
jest z nieprzywieralnego materiału-greblon jest to niemal tak samo ważne jak moc urządzenia.
Od tego bowiem zależy czy gofry będą łatwo odchodzić od powierzchni płytki .
Dla wielu osób nie bez
znaczenia będzie fakt, że gofry można smażyć bez ciągłego smarowania olejem i
natłuszczania powłoki. Ja lekko natłuściłam przy pierwszym użyciu potem
smażyłam już bez tłuszczu-gofry rewelacyjnie odchodziły i nic nie przyklejały
się do płytek.
Nienagrzewający się uchwyt-zabezpiecza przed poparzeniem szczególnie gdy pomagają nam w pieczeniu
dzieci-wiadomo ich ulubiony smakołyk J
Tradycyjna wielkość
gofrów-9,5/15 cm , standardowa gruba kratka.
Podsumowanie:
Jak już zauważyliście
zakup dobrej gofrownicy wcale nie jest łatwym zadaniem , trzeba wiedzieć na co
zwrócić uwagę zanim podejmiemy ostateczną decyzję, każdy z nas na pewno nie
lubi bezużytecznych sprzętów które nie spełniają swojego zadania.
Chrupiąca
równomiernie przyrumieniona powierzchnia gofra z ulubionymi dodatkami to
rozkosz dla podniebienia, jeśli nie chcecie czekać do nadmorskich wakacji tylko
zjeść dobrego domowego gofra to polecam Wam z czystym sumieniem ten model.
Ja
jestem zachwycona i wiem, że warto wydać parę monet więcej i mieć sprzęt na
długie lata nie na chwilę. Jest ciężka, solidna i nie śmierdzi chińskim
plastikiem.
Jest warta każdej wydanej złotówki.
Do gofrownicy producent
dorzuca gotową mieszankę do przygotowania domowych gofrów, mnie trafiła się biszkoptowa. Jest ok, gofry z tego przepisu są puszyste i chrupiące,
jednak moje podniebienie wyczuwa zbyt dużą ilość środków spulchniających więc na
spróbowanie jest spoko lecz na dłuższą metę polecam gofry z mojego przepisu,
wychodzą super:
Kakaowe gofry:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Szczypta soli
Dodatki:
Bita śmietana
Owoce
Polewa truskawkowa
Lentilki
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek
, żółtka zmiksować z cukrem, wlać mleko oraz olej, dodać szczyptę soli, wsypać
mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ciemnym kakao i zmiksować na jednolitą gładką
masę.
Białka ubić osobno na
sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem , najlepiej zrobić to ręcznie
rózgą od miksera, aby ciasto było dobrze napowietrzone-to gwarancja puszystych chrupiących
gofrów.
Gofrownicę, leciutko nasmarować
pędzelkiem umoczonym w oleju, dobrze
rozgrzać, porcjami nalewać ciasto, piec 3-4 minuty aż będą dobrze wypieczone i chrupiące.
Studzić na kratce do
wypieków, podawać z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, polewą lub owocami.
Życzę smacznego !
Bardzo dziękuję ci za ten post. Od dłuższego czasu zbieram się do zakupu gofrownicy lub takiego sprzętu 3 w 1, i zawsze zastanawiam się jaki model wybrać, by spełniał swoje zadanie jak najlepiej. Bo gofry uwielbiamy, a po co chodzić do cukierni, jak można w domu zrobić może jeszcze lepsze i więcej:))
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Dokładnie tak, patrząc na ceny gofrów w cukierni, ten wydatek na gofrownicę szybko się zwróci 😍polecam gorąco
UsuńZ takiej gofrownicy zawsze wychodzą pyszne i chrupiące gofry!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają w Twojej wersji :)