STRONY

środa, 3 stycznia 2018

Korzenne tiramisu z malinami




Jestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi  maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny.


Kwadratowa forma 24/24

Składniki:
40 dag biszkoptów savoiardi
½ kg sera mascarpone
5 żółtek
3 białka
3 łyżki cukru
¾ szklanki mocnej zaparzonej kawy
½ łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka  rumu
10 dag malin z syropu
Kakao do oprószenia

Wykonanie:
Żółtka jaj wbijamy do szklanej miski, wsypujemy cukier stawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści., zdejmujemy z garnka miskę stawiamy na blacie i mieszając dodajemy stopniowo w kilku turach serek mascarpone mieszamy aż powstanie gęsty krem. 






Białka ubijamy  osobno na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową.
Zaparzoną gorącą kawę mieszamy z przyprawą do piernika, studzimy, wlewamy rum. Mieszamy.




Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na dnie wyłożonej papierem tortownicy, polewamy naparem z kawy aby je nasączyć, 




można je też maczać ale nie polecam bo biszkopty szybko chłoną i potem ciężko ciasto się kroi bo zwyczajnie się rozpada,  rozkładamy cienko  warstwę serową, posypujemy przesianym przez sitko kakao,  układamy  znów drugą warstwę biszkoptów, polewamy ponczem,  wykładamy masę, posypujemy osączonymi malinami i kakao,




 ostatnia warstwa nasączonych biszkoptów, wykładamy resztę masy serowej, posypujemy grubo  kakao, wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.



Przed podaniem kroić na kwadraty, podawać.



Smacznego!




2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !