STRONY

piątek, 12 stycznia 2018

Jednogarnkowy kociołek z soczewicą i kabanosami



Kiedy wracają mroźne dni, mamy ochotę na rozgrzewające  gorące dania, kociołek z soczewicą i kabanosami to świetny pomysł na pożywny szybki obiad, warzywa dostarczają wielu witamin a soczewica doskonale zastępuje mięso, łatwo go przyrządzić a całość zajmuje tylko 30 minut! Do tego dania polecam soczewicę z Lidla gotuje się ją tylko całe 7 minut. 

Składniki:

Na 4 porcje:
1 szklanka czerwonej soczewicy
30 dag kabanosów wieprzowych
2 marchewki
1 cukinia
1 /2 czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 pomidor
2 suszone pomidory z zalewy olejowej
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć  cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3 minuty.

Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu  aż soczewica i warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.

 Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora  oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri piri lub ostrą papryką.


Podawać gorące danie.

Smacznego!




1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !