Kiedy wracają mroźne dni,
mamy ochotę na rozgrzewające gorące
dania, kociołek z soczewicą i kabanosami to świetny pomysł na pożywny szybki
obiad, warzywa dostarczają wielu witamin a soczewica doskonale zastępuje mięso,
łatwo go przyrządzić a całość zajmuje tylko 30 minut! Do tego dania polecam soczewicę z Lidla gotuje się ją tylko całe 7 minut.
Składniki:
Na 4 porcje:
1 szklanka czerwonej
soczewicy
30 dag kabanosów wieprzowych
2 marchewki
1 cukinia
1 /2 czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 pomidor
2 suszone pomidory z
zalewy olejowej
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
½ łyżeczki sosu piri piri
lub szczypta ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać,
pokroić w kostkę.
Do garnka wlać 2 łyżki
oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem,
dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3
minuty.
Wsypać suchą soczewicę,
dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem,
tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż soczewica i warzywa zmiękną, w
razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.
Pod koniec gotowania dodać
pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem,
sosem piri piri lub ostrą papryką.
Podawać gorące danie.
Smacznego!
Pyszności :-) uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuń