STRONY

środa, 17 stycznia 2018

Mini pączki z lukrem





Mini pączusie drożdżowe, pulchne, aromatyczne, na samych żółtkach, najlepszy sprawdzony przepis z dodatkiem spirytusu dzięki temu podczas smażenia nie chłoną prawie nic tłuszczu, nie lubią niecierpliwości, gwarancja udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w  taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii nie liczy!

 Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można też oprószyć je cukrem pudrem.


Ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłego  mleka
5 żółtek jaj
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
70 g masła
Szczypta soli
2 łyżki spirytusu lub wódki
olej roślinny do smażenia

Glazura lukrowa:
1 szklanka cukru pudru
4 – 5 łyżek gorącej wody


Sposób przygotowania:
Ciasto;
 Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy suche drożdże, dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz cukier, wlewamy dość ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec wlewamy rozpuszczone masło oraz spirytus, znów zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie lśniące.

Przykrywamy ściereczką wynosimy w najcieplejsze miejsce w domu na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.

Wyrośnięte ciasto, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm,  literatką wycinamy okrągłe kółeczka, pozostałość ciasta znów zagniatamy i wałkujemy tak aby zużyć wszystkie porcje ciasta. Przykrywamy ściereczką na pół godziny aby znów wyrosło.

W szerokim rondelku rozgrzewamy olej, najlepiej do temp 180*c, smażymy mini pączki z każdej strony kilka minut aż będą upieczone i złociste. Upieczone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z tłuszczu, zostawić do wystygnięcia.

Glazura:
Cukier puder utrzeć z wodą oraz odrobiną cytrynowego aromatu, polać pączki, zostawić do zastygnięcia lukru.




Smacznego ;) 

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !