Mini pączusie drożdżowe,
pulchne, aromatyczne, na samych żółtkach, najlepszy sprawdzony przepis z
dodatkiem spirytusu dzięki temu podczas smażenia nie chłoną prawie nic
tłuszczu, nie lubią niecierpliwości, gwarancja udanych pączków to dobrze wyrośnięte
ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii
nie liczy!
Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można
też oprószyć je cukrem pudrem.
Ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
5 żółtek jaj
3 łyżki drobnego cukru do
wypieków
70 g masła
Szczypta soli
2 łyżki spirytusu lub
wódki
olej roślinny do smażenia
Glazura lukrowa:
1 szklanka cukru pudru
4 – 5 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto;
Mąkę przesiewamy do miski,
wsypujemy suche drożdże, dodajemy żółtka, szczyptę soli oraz cukier, wlewamy
dość ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto, pod koniec wlewamy rozpuszczone
masło oraz spirytus, znów zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki i
będzie lśniące.
Przykrywamy ściereczką
wynosimy w najcieplejsze miejsce w domu na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.
Wyrośnięte ciasto, wykładamy
na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm, literatką wycinamy okrągłe kółeczka,
pozostałość ciasta znów zagniatamy i wałkujemy tak aby zużyć wszystkie porcje
ciasta. Przykrywamy ściereczką na pół godziny aby znów wyrosło.
W szerokim rondelku
rozgrzewamy olej, najlepiej do temp 180*c, smażymy mini pączki z każdej strony
kilka minut aż będą upieczone i złociste. Upieczone wykładamy na talerz
wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osączyć z tłuszczu, zostawić do
wystygnięcia.
Glazura:
Cukier puder utrzeć z wodą
oraz odrobiną cytrynowego aromatu, polać pączki, zostawić do zastygnięcia
lukru.
Smacznego ;)
Ale wiosennie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, już nie mogę się doczekać wiosny ❤️
UsuńCudowne pączusie :-)
OdpowiedzUsuń