Mam wrażenie, że soczewica nadal jest niedoceniana, a szkoda bo wspaniale zastępuje mięso i rewelacyjnie się spisuje jako farsz do pierożków, mimo że te pierożki są z warzywami to świetne w smaku, farsz polecam dobrze doprawić pieprzem i odrobiną kuminu, tak aby był wyrazisty w smaku, podane z okrasą z cebuli dymki stanowią syty pełnowartościowy posiłek. Na pewno Wam posmakują.
Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
60 dag mąki tortowej
Około 350-400 ml gorącej
wody
1 jajko
Farsz:
35 dag soczewicy czerwonej
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule dymki ze szczypiorem
Kawałek pora
¼ szklanki oleju
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do
smaku
Szczypta kuminu do smaku
Okrasa z cebuli dymki
Wykonanie:
Farsz:
Soczewicę gotujemy do
miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzamy dobrze z wody na sicie i studzimy, łyżką rozgniatamy na
papkę.
Warzywa obieramy,
marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i por
siekamy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy cebulę i por, szklimy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy starte
warzywa, dusimy pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem
do smaku, studzimy mieszamy z soczewicą, doprawiamy szczyptą kuminu- rewelacyjnie
podkreśla smak farszu, jeśli ktoś nie lubi można też z niego całkowicie zrezygnować.
Ciasto:
Z mąki gorącej wody i jajka
zagnieść miękkie, jednolite i gładkie
ciasto, rozwałkować , wyciąć kółka,
nadziać farszem, zlepić pierożki, gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.
Przed podaniem polać okrasą z oleju i
zeszklonej cebuli dymki.
Dobrych pierogów nigdy dość! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak 👌
Usuń