STRONY

czwartek, 4 stycznia 2018

Pierogi z soczewicą warzywami i dymką





Mam wrażenie, że soczewica nadal jest niedoceniana, a szkoda bo wspaniale zastępuje mięso i rewelacyjnie się spisuje jako farsz do pierożków, mimo że te pierożki są  z warzywami  to świetne w smaku, farsz polecam dobrze doprawić pieprzem i odrobiną kuminu, tak aby był wyrazisty w smaku, podane z okrasą z cebuli dymki stanowią syty pełnowartościowy posiłek. Na pewno Wam posmakują.



Smacznego!

Składniki:

Ciasto:
60 dag mąki tortowej
Około 350-400 ml gorącej wody
1 jajko

Farsz:
35 dag soczewicy czerwonej
2 marchewki
1 pietruszka
2  cebule dymki ze szczypiorem
Kawałek pora
¼ szklanki oleju
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta kuminu do smaku
Okrasa z cebuli dymki

Wykonanie:

Farsz:
Soczewicę gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzamy dobrze z wody na sicie i studzimy, łyżką rozgniatamy na papkę.

Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i por siekamy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i por, szklimy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy starte warzywa, dusimy pod przykryciem aż zmiękną i sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy mieszamy z soczewicą, doprawiamy szczyptą kuminu- rewelacyjnie podkreśla smak farszu, jeśli ktoś nie lubi można też z niego całkowicie zrezygnować.

Ciasto:
Z mąki gorącej wody i jajka zagnieść miękkie,  jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować , wyciąć  kółka, nadziać  farszem, zlepić  pierożki, gotować  w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia.

 Przed podaniem polać  okrasą z oleju i zeszklonej cebuli dymki.





2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !