STRONY

piątek, 5 stycznia 2018

Tort sałatkowy na krakersach z jajkami i ryżem

Całkiem inna wersja słynnej już sałatki na krakersach z tuńczykiem i jajkami, moim skromnym zdaniem dużo lepsza,  ma aż trzy inne warstwy  sałatkowe przełożone krakersami, jest zwarta, po dobrym schłodzeniu  kroi się niczym tort, spisze się nie tylko na karnawałowych imprezach ale również na świątecznym stole. Mój autorski przepis. Polecam Wam gorąco na pewno zasmakuje !




Składniki na kwadratową formę 24/24 cm:

1 paczka słonych krakersów

Warstwa z tuńczykiem i ryżem:
1 torebka ryżu
1 puszka tuńczyka
2 cebule dymki ze szczypiorem
1-2  łyżki majonezu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Warstwa z kukurydzą i papryką :
1 mała czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
6 białek ugotowanego jajka
1-2 łyżki majonezu
Sól  morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Warstwa z żółtkami i groszkiem:
1 puszka groszku konserwowego
6 żółtek ugotowanego jajka
2 łyżki majonezu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 cebule dymki ze szczypiorem do posypania sałatki

Sposób wykonania:

Sałatkę zaczynamy od przygotowania warstw:
1 warstwa:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, odcedzamy, wsypujemy do miski, studzimy.
Do zimnego ryżu dajemy puszkę rozdrobnionego tuńczyka odcedzonego z zalewy, oraz posiekaną dymkę, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy z majonezem.
2 warstwa:
Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z osączoną kukurydzą , dodać starte na tarce jarzynowej same białka ugotowanych na twardo jaj, wymieszać z majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem.

3 warstwa:
Groszek osączyć z zalewy, wymieszać z rozdrobnionymi żółtkami-ja starłam je również na tarce, ale można  rozdrobnić widelcem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.
Gdy poszczególne warstwy są już gotowe składamy sałatkę.
Dno kwadratowej formy-ja miałam tortownicę,  włożyć krakersami posmarować pierwszą warstwą z ryżem, ułożyć następną warstwę krakersów, wyłożyć warstwę z papryką, wygładzić i na to wyłożyć żółtka z groszkiem, wyrównać łyżką, posypać grubo posiekaną dymką, chłodzić całą noc w lodówce. Podawać.


Smacznego!




2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !