STRONY

wtorek, 27 lutego 2018

Pasta z pieczonych warzyw-na kanapkę





Aromatyczna lekko słodka pasta z pieczonych warzyw na kanapkę. Pikantna dzięki oliwie z chili. Zdrowa , nadaje się nie tylko do pieczywa ale również do podkreślania smaku mięs czy nawet makaronu. Jest naprawdę pyszna a śniadanie z razową bułeczką i tą pastą to rarytas!

Składniki:

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 pietruszka
2 średniej wielkości marchewki
4 szalotki (małe cebulki)
4 ząbki czosnku
2 suszone pomidory z zalewy
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini (można pominąć ale podkręca smak)
1/3 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju z dodatkiem chili
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
kmin rzymski do smaku
szczypta curry do smaku
szczypta kurkumy do smaku

Sposób przygotowania pasty:

Marchewki  i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w słupki..
Papryki umyć, pokroić w strąki usuwając gniazda nasienne. Cebulę obrać.
Blachę od zestawu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia, na blasze ułożyć równą warstwę marchewki, pietruszki,  strąki papryki, szalotkę  i ząbki czosnku (w łupinkach).Skropić dobrze olejem z chili.

Włożyć blachę z warzywami  do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 30 minut.

Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
Z papryki zdjąć skórkę.

Do kielicha blendera przełożyć wszystkie upieczone warzywa, dodać suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, wlać jedną łyżkę oliwy z oliwek, dodać łyżeczkę pasty tahini,  doprawić kminem rzymskim,  kurkumą, curry oraz solą do smaku .

Całość zblendować na jednolitą  gładką masę.
Pastę podawać z pieczywem najlepiej razowym.


Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !