STRONY

czwartek, 1 marca 2018

Wegetariański gulasz z soczewicy i warzyw





Jednogarnkowy pożywny obiad z soczewicy i warzyw w sam raz na mroźne dni które nastały, rozgrzewa dzięki przyprawom i syci choć jest bezmięsny. Źródło białka i witamin, soczewica jest nie droga, smakowita i świetnie łączy się z warzywami, można z niej wyczarować naprawdę wiele fajnych dań. 
Ten gulasz przyrządzi nawet początkująca gospodyni, a smakiem zachwyci wszystkich.

Garnek z lini linia Cortina Granitium który widzicie na zdjęciach pochodzi z internetowego sklepu Cookin.pl, przyciąga uwagę piękną i oryginalną granitową powłoką non- stick, która składa się z aż czterech warstw i jest wzmocniona cząsteczkami mineralnymi, co daje możliwość intensywnej, codziennej eksploatacji bez obawy uszkodzenia, rewelacyjnie się w nim gotuje a także dusi potrawy w malutkiej ilości wody, praktycznie bez tłuszczu. 
Dzięki użyciu wysokiej jakości, wielowarstwowego kutego aluminium idealne rozprowadza ciepło po całej powierzchni  a uchwyty pozostają chłodne. Ta seria świetnie nadaje się  do kuchenek elektrycznych , halogenowych, gazowych, ceramicznych oraz do zastosowania w piekarniku do temperatury 160*c

Polecam zajrzeć do sklepu jest tam wiele fajnych perełek  do wyposażenia kuchni.

Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cukinia
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
3 szalotki (małe cebulki)
3 sztuki  suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka  pomidorowej passaty
1/2  łyżeczki mielonego kminku
1 /2 łyżeczki suszonego tymianku
Duża szczypta mielonego imbiru
Sól morska do smaku
Szczypta chili do smaku
1 łyżka klarowanego masła
1 pęczek natki pietruszki

Sposób wykonania:
Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać , zalać świeżą i ugotować do miękkości (podczas gotowania nie solić soczewicy bo będzie twarda)
Odcedzić.
Cebule szalotki obrać, pokroić w kostkę, tak samo ząbki czosnku. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, dodać wydrążoną z nasion pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną cukinię, wsypać wszystkie przyprawy, osolić do smaku dusić 15 minut aż warzywa będą miękkie, połączyć z ugotowaną soczewicą  oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5 minut, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pszenną lub razową bułeczką .


Smacznego!


4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !