STRONY

środa, 21 lutego 2018

Tort mega cytrynowy





Tort dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Puszysty słodki biszkopt i orzeźwiający krem cytrynowy to duet który musi się udać. Kto lubi cytrynowe smaki będzie zachwycony, w ten sam sposób można zrobić  również pomarańczowy. Mistrzynią w dekoracji tortów nigdy nie będę i zdaję sobie z tego sprawę, ale czasem smak ma lepsze znaczenie.  Rozpływa się u ustach i na jednym kawałku się nie skończy. Urodzinowy wypiek. Polecam!

Tortownica 24 cm

Biszkopt:
6 jaj
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem cytrynowy:
2 cytryny (małe)
15 dag cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
25 dag serka mascarpone
½ litra śmietany kremówki 30%

 Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
1 czubata łyżka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rumu

Dekoracja:
300 ml bitej śmietany z cukrem pudrem
Wiórki kokosowe
Roztopiona czekolada
Dowolne ozdoby
Plasterki cytryny

 Tort zaczynamy od przygotowania dzień wcześniej kisielu  cytrynowego:
Z dobrze wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, połączyć razem, dopełnić zimną wodą tak aby było 150 ml soku, wsypać cukier i zagotować , do gotującego wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach zimnej wody, ugotować kisiel.
Zestawić z ognia, wystudzić, przykryć folią i włożyć na całą noc do lodówki.


Biszkopt:
Białka jaj ubić na sztywną pianę, wsypując pod koniec partiami cukier, zmiksować do gładkiej lśniącej masy, dodać żółtka, zmiksować, powoli  miksując na najniższych obrotach miksera wsypywać przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno, boków niczym nie natłuszczać, piec 30 minut w temp 180*c. Wyjąć z piekarnika.
Po wystudzeniu, całkiem zimny  przekroić wzdłuż dwa razy tak aby otrzymać 3 krążki ciasta.

Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone połączyć ze sobą zmiksować na gęsty krem, dodać pod koniec zimny prosto z lodówki  kisiel cytrynowy, krótko razem zmiksować, tylko do połączenia.

Składniki ponczu wymieszać ze sobą.

Złożenie:
Jeden krążek biszkoptu ułożyć na paterze nasączyć 1/3 ponczu,  wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać, położyć drugi krążek biszkoptu i wyłożyć połowę pozostałego kremu, na wierzch położyć ostatni krążek biszkopta, nasączyć resztą ponczu rozsmarować cienko resztę kremu-górę i boki.

Udekorować wg swojego uznania:  boki posypać wiórkami kokosowymi, górę polać płynną czekoladą, bitą śmietaną i dowolnymi ozdobami. 

Odstawić tort na całą noc do lodówki.



Słodkich wypieków!








3 komentarze:

  1. Na pewno trochę ci to zajęło, ale efekt fenomenalny. Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny tort! Dla mnie też ważniejszy jest smak niż dekoracja, a ten na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !