STRONY

niedziela, 25 lutego 2018

Ciasto zebra -Najlepsze!





Puszyste, w paski, mięciutkie ciasto,  klasyka mojego dzieciństwa, tego wypieku nie trzeba chyba  przedstawiać  J

Zapomniane na wiele lat, przynajmniej u mnie, jest banalnie proste i łatwe do przygotowania, tym razem wzbogaciłam  smak cukrem pomarańczowym i odrobiną aromatu z pomarańczy,  w formie keksu z polewą czekoladową i orzechowym krokantem, doskonałe na słodki podwieczorek czy pogaduchy z koleżanką.

Ciasto na formę keksową  12/40 cm
*szklanka o pojemności 250 ml

Składniki:

5 jajek
¾ szklanki cukru
2 czubate szklanki mąki pszennej tortowej + 2  czubate łyżki
1 szklanka oleju rzepakowego
½ szklanki mleka 3,2%
½ szklanki mocno gazowanej wody mineralnej
2 łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Orzechowy krokant do posypania

Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym do pieczenia.
Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier pomarańczowy, zmiksować na gęstą puszystą i jasną masę. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek, miksując na wolnych obrotach wlać mleko oraz wodę gazowaną, wsypywać na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem i stopniowo wlewać olej, robić to delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, dodać pomarańczowy aromat i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 pełne łyżki mąki pszennej, każdą zmiksować tylko do połączenia.


Ciasto wylewać na przemian do keksówki, raz ciemne raz jasne tak aby utworzyły się paski. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 50-55 minut ( ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe)

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyjąć z formy.

Zimne polać polewą z płynnej białej czekolady posypać  orzechowym krokantem.


Udanych wypieków!




17 komentarzy:

  1. Wieki temu jadłam..trzeba upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wieki...aż zobaczyłam że nie ma na blogu i upiekłam 😉
      Klasyka która zawsze się sprawdza.

      Usuń
  2. Wzorek wyszedł pięknie. Ja takiego nie potrafię🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwości...a wyjdzie ważne żeby lać na przemian po równo 😊

      Usuń
  3. ach, jak lubię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota.moja babcia zawsze piekła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jedno z moich ulubionych ciast. Na dziecięce imprezy daje 4 kolory barwników, wychodzi piękna tęcza.
    Śliczne zdjęcia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to ciasto <3 Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Coś dla niespodziewanych gości <3

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak dzieciństwa w wersji de lux :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej,nie piekłam go jeszcze,
    ślicznie i apetycznie wygląda.
    Może i mnie się uda...?

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż szklanka oleju,nie za dużo?Można dać mniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są odpowiednie proporcje.

      Usuń
    2. Mam pytanko czy w zamian skórkę z pomarańczy cis innego można dodać

      Usuń
    3. Jak ktoś nie lubi, można po prostu pominąć. Pozdrawiam 🙃

      Usuń
  10. Piekę w okrągłej blaszce

    OdpowiedzUsuń
  11. W jakiej keksówce piec 12xile cm

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !