Tort dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Puszysty słodki
biszkopt i orzeźwiający krem cytrynowy to duet który musi się udać. Kto lubi
cytrynowe smaki będzie zachwycony, w ten sam sposób można zrobić również pomarańczowy. Mistrzynią w dekoracji tortów nigdy nie będę i zdaję sobie z tego sprawę, ale czasem smak ma lepsze znaczenie. Rozpływa się u ustach i
na jednym kawałku się nie skończy. Urodzinowy wypiek. Polecam!
Tortownica 24 cm
Biszkopt:
6 jaj
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem cytrynowy:
2 cytryny (małe)
15 dag cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
25 dag serka mascarpone
½ litra śmietany kremówki 30%
Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
1 czubata łyżka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rumu
Dekoracja:
300 ml bitej śmietany z cukrem pudrem
Wiórki kokosowe
Roztopiona czekolada
Dowolne ozdoby
Plasterki cytryny
Tort zaczynamy od
przygotowania dzień wcześniej kisielu
cytrynowego:
Z dobrze wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok,
połączyć razem, dopełnić zimną wodą tak aby było 150 ml soku, wsypać cukier i
zagotować , do gotującego wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach zimnej
wody, ugotować kisiel.
Zestawić z ognia, wystudzić, przykryć folią i włożyć na całą
noc do lodówki.
Biszkopt:
Białka jaj ubić na sztywną pianę, wsypując pod koniec
partiami cukier, zmiksować do gładkiej lśniącej masy, dodać żółtka, zmiksować,
powoli miksując na najniższych obrotach
miksera wsypywać przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do
pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo
dno, boków niczym nie natłuszczać, piec 30 minut w temp 180*c. Wyjąć z
piekarnika.
Po wystudzeniu, całkiem zimny przekroić wzdłuż dwa razy tak aby otrzymać 3
krążki ciasta.
Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone połączyć ze
sobą zmiksować na gęsty krem, dodać pod koniec zimny prosto z lodówki kisiel cytrynowy, krótko razem
zmiksować, tylko do połączenia.
Składniki ponczu wymieszać ze sobą.
Złożenie:
Jeden krążek biszkoptu ułożyć na paterze nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać, położyć drugi krążek biszkoptu i wyłożyć połowę pozostałego
kremu, na wierzch położyć ostatni krążek biszkopta, nasączyć resztą ponczu
rozsmarować cienko resztę kremu-górę i boki.
Udekorować wg swojego uznania: boki posypać wiórkami kokosowymi, górę polać płynną czekoladą, bitą śmietaną i dowolnymi
ozdobami.
Odstawić tort na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków!
Cudowny
OdpowiedzUsuńNa pewno trochę ci to zajęło, ale efekt fenomenalny. Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny tort! Dla mnie też ważniejszy jest smak niż dekoracja, a ten na pewno był pyszny :)
OdpowiedzUsuń