STRONY

niedziela, 4 marca 2018

Ciasteczkowa tarta z czekoladowym musem i wiśniami (bez pieczenia)




Kocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa  tarta bez pieczenia  z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni  posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie,  zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata.  Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna!

Tortownica 24/24 cm

Ciasteczkowy spód:
50 g gorzkiej czekolady 60% kakao
50 g stopionego masła

Mus czekoladowy:
10 dag mlecznej czekolady
15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
2 łyżki rumu
½ litra śmietany kremówki
1 listek żelatyny
2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych)
2 łyżki  drobno posiekanych orzechów arachidowych

Tartę zaczynamy od przygotowania spodu:
Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.
Ciasteczka łamiemy na kawałki wrzucamy do malaksera i mielimy na pył, mieszamy z płynnym masłem oraz płynną czekoladą, aż masa będzie jednolita i mokra, wysypujemy masę do tortownicy, lekko dociskamy do dna oraz lekko na brzeg formy, wyrównać łyżką.
Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.


Mus czekoladowy:
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu (polecam Wam tę żelatynę jest dużo lepsza niż ta w proszku nie ma grudek i ładnie łączy się z masą ) Jeśli chcecie użyć zwykłej to pamiętajcie, że listek równa się jednej łyżeczce zwykłej.
200 ml śmietanki podgrzewamy   w rondelku aż będzie gorąca, zestawiamy z ognia, dodajemy osaczoną i odciśniętą z wody żelatynę, mieszamy aż się rozpuści w śmietance, dodajemy połamane na kawałki czekolady-mleczną i gorzką, odstawiamy na dwie minuty, wlewamy rum i mieszamy do jednolitej płynnej konsystencji.

Pozostałą śmietanę, dobrze schłodzoną w lodówce  miksujemy na sztywno, stopniowo w trzech turach dodajemy masę czekoladową, mieszając delikatnie ręcznie rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

Ciasteczkowy spód wyjąć z lodówki wylać mus powciskać osaczone wiśnie i posypać kro kantem.
Chłodzić kilka godzin lub  całą noc w lodówce do momentu podania.


Smacznego!







1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie ! Gdyby nie dieta to bym wszamała ze 2 kawałki :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !