STRONY

wtorek, 6 marca 2018

Najlepsze siekane kotleciki drobiowe




Kotleciki drobiowe są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, na obiad proponuję tanią klasykę- siekane kotleciki z cebulką i serem,  która zawsze się sprawdza na różne okazje a jest całkiem inna niż smażony filet w panierce.
Polecam gorąco.

Składniki na 4 duże porcje:
1 podwójny filet z kurczaka
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego ostrego sera żółtego np. cheddar
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Olej do smażenia

Sposob wykonania:

Mięso drobiowe płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę, obraną cebulę siekamy drobniutko, mieszamy w misce, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą himalajską, pieprzem, dodajemy mąkę pszenną i majonez oraz starty na tarce jarzynowej ser, wszystko mieszamy na jednolitą gładką masę bez grudek. Odstawić na 15 minut aby mięso naszło smakiem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju wykładamy łyżką porcje mięsa formując owalne kotleciki, smażymy z obu stron na złocisto, delikatnie przewracając tak aby się nie rozpadły. 

Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !